27 maj 2013

Premiär i Täby!


I lördags var det äntligen dags, säsongspremiär för bakluckeloppisen i Täby! Jag och Prylodesign var där strax efter kl 10 och möttes av rekordmånga säljare och strålande sol!

Det tog inte lång tid innan jag hittade de här två fina tekopparna från Rörstrand i perfekt skick hos en äldre dam. Den bakre har en dekor som heter Marie, och den främre är såklart Bimbo. Och för dessa två fick jag betala 30 kr styck.

En hög med vintagesmycken i plast blev det visst också. Betalade totalt 40 kr för allt på bilden. De stora chockrosa clipsörhängena är väl inte riktigt min stil, men de blev plötsligt oemotståndliga när damen som sålde dem berättade att de varit hennes favoritörhängen när hon var ute och dansade på 60-talet och att de passade perfekt nu när man blir lite brunbränd på sommaren. Så jag har lovat henne att de ska få följa med ut och dansa igen i sommar.

Dagen avslutades med en obligatorisk loppis-korv och då mötte vi även upp Mangania du älskade som hade med sig den här underbara skålen till mig! Den tillhör serien Moussia som tillverkades på Upsala-Ekeby under 1955 - 56, formgiven av Mari Simmulson.

Det var en bra start på Täby-säsongen, nu ser jag fram emot många fler fina loppisfynd under sommaren!

20 maj 2013

Kristi himmelsfärd och loppis, loppis, loppis


Kristi himmelsfärdshelgen innebar långledigt och flera loppisar, härligt! På fredagen blev det en sväng söder om söder i Loppomobilen med Mangania du älskade och Prylodesign. Helt oväntat var det på Myrorna i Skärholmen jag gjorde dagens fynd - Tomteparaden av Jerry Roupe för en tia!
Hade förvisso redan en tomteparad sedan tidigare (dock med grön bakgrund) men den här kommer nog passa bättre i köket till jul.

På samma ställe hittade jag även en Aladin-lampa i en ovanlig grönaktig färg. (Jämför med den lilla grå.)

Redan dagen efter mötte samma gäng upp igen och den här gången styrde vi kosan mot premiären av en ny bakluckeloppis på Solvalla. Här slog jag till på en klassisk CAP-burk som gör sig fint i den växande plåtburkssamlingen...

Här hittade jag även en mörklila kompis till Aveny-kannan från Gustavsberg. Den här kannan verkar ha tillverkats med många olika dekorer, se tre varianter till här. Men är det någon som vet vad modellen heter?

Helgen avslutades med att jag hittade en stor skål i serien Ring från Gullaskruf, en härlig komplettering till min samling.

Det känns underbart att bakluckeloppis-säsongen äntligen är igång igen! Känner på mig att det kommer bli en fyndrik sommar!

10 maj 2013

Fler fynd från Karlskrona + Ronneby



Fyndrapporteringen från förra helgen fortsätter! På söndagen började jag och mamma med ett besök hos Prylboden i Karlskrona. Där fastnade jag för de här två fina inramade tusch- och akvarellteckningarna. Båda tavlorna är signerade av en P. Sica och föreställer motiv från Florens, Ponte Vecchio respektive Piazza della Signoria. Det står tyvärr inte något årtal på dem men de gulnade passepartouterna och tejpen på baksidan av ramarna får mig att misstänka att de har några år på nacken. Fina är de i alla fall, väl värda en tjuga styck.


På samma ställe hittade jag även den här tjusiga teakskålen av Stig Sandkvist som blev min för en hundring. Har länge beundrat hans snygga teakföremål och nu har jag inom loppet av bara ett par veckor hittat både en fin ljusstake och skål till vettiga priser.

Sen bar det av vidare till loppisen i Brunnsparken i Ronneby och fast vi kom dit lite sent fanns det mycket fint kvar! Den lilla vasen tillhör serien Poäng som formgivits av Hjördis Oldfors och som tillverkades hos Upsala-Ekeby 1956 - 58 och den fyndade jag för fjuttiga 15 kr.
Den strama och stiliga kissen kommer från Gefle och är formgiven av Lillemor Mannerheim, för den fick jag slanta upp en tjuga.



Sex snygga saftglas med läcker dekor för en hundring tillsammans blev för svårt att motstå. Och att de kommer från England var inte särskilt svårt att lista ut.

Sist, men definitivt inte minst - fyndet som jag tyvärr inte lyckats få hem än. På Antikmässan i Älvsjö såg jag de här två skönheterna, stolar kombinerat med herrbetjänt. Och jag ångrade så att jag inte köpte en av dem! (Eller ens frågade vad de kostade.)
Men nu behöver jag inte ångra mig längre - för i söndags fyndade jag en exakt likadan för bara 200 kr! Kanske får den ett nytt tyg på sitsen när jag väl får upp den till Stockholm, det beror på hur bra den blå färgen passar mot mina blå sovrumsväggar. Men snygg är den - och smart!

Det var alla fynden från förra helgen - men snart är det dags igen! Imorgon blir det årets första bakluckeloppis för min del. Kanske ses vi där..?

8 maj 2013

Fynden från Karlskrona


Det blev en hel del loppisar med mamma i helgen som gick, och en hel del fynd också. Så många att jag får dela upp dem i två inlägg. Så vi kör igång med lördagens fynd! Och första stoppet var Kajakklubbens årliga loppis på Långö där jag även mötte Retrosandy i kön.

Jag gjorde inga stora kap här, men en funkisgrön bonbonjär i glas för en tia och tre äldre plasthalsband för 8 kr var en trevlig mjukstart på dagen.


Vi åkte vidare till Fyndhörnan i Karlskrona och där blev det en fin handduk från Pelle Vävare för en femma och den trevliga boken Svenska Landskapsrätter av Oskar Jakobsson från 1962 för en tia. Efter att ha bläddrat lite snabbt i boken, med väldigt söta illustrationer, inser jag att maten från Blekinge nio gånger av tio innehåller ål...

Och så kunde jag inte låta bli att lägga in det här receptet på äpplakaga. Har bott i Skåne några år och har släktingar därifrån och kan knappt hålla mig för skratt när jag läser det här högt.

Sen begav vi oss vidare till Litauenhjälpen i Brömsebro. Ingen skattkammare, men jag hittade en osthyvel! Precis den osthyveln jag var på jakt efter, fast med fel skaft. Men för 15 kr får den duga tills vidare, kanske man man måla skaftet?
(Ostkupan hade jag sen tidigare, men den är så fin så den visar jag gärna igen.)


I en second hand-butik i Jämjö fyndade jag Gefle för hela slanten. Det lilla fatet på tre små tassar tillhör samma serie som vasen jag köpte av Retrolux tidigare i år, vet fortfarande inte vem som gjort den.
Den snygga vasen är däremot formgiven av Lillemor Mannerheim och har den snygga halvmatta svarta Mangania-glasyren. Påminner lite om ett hjärta tycker jag. Det här var dagens dyraste investeringar för 50 respektive 45 kr.


Hos C-E Antik köpte jag som sagt en liten broschyr om James Lundgrens théer, en otroligt vacker och påkostad broschyr med tryck i guldmetallic. Och titta vilken snygg burk för Lundgrens äkta special kina the! Den påminner ju ganska mycket om...

.
.. burken som jag hittade i Sundsvall förra sommaren. Men min är förmodligen lite nyare än broschyren, som kom ut 1931.

Avslutningsvis besökte vi en liten loppis på Pantarholmen och där slog jag till på den här söta vasen från Upsala-Ekeby för en tjuga. Vasen har så tjock glasyr i botten att det är svårt att tyda signeringen, men förmodligen är det Anna-Lisa Thomson som formgivit dem.

Och det var lördagens fynd, om ett par dagar kommer ett nytt inlägg med bilder på söndagens inköp!

5 maj 2013

Ett besök hos C-E Antik

Nu är jag hemma igen, efter en solig och härlig helg i Blekinge. Det blev en hel del fynd, som ni får se här under nästa vecka. Men först tänkte jag börja med att presentera en söt liten antikaffär i Jämjö som jag och mamma besökte igår, där jag bland annat stod och dreglade över den här fina festblåsan!

C-E Antik ligger, som det så fint står på visitkortet, i ett grönt hus mittemot kyrkan i Jämjö. I huset var det för länge sedan ett café och mycket av originalinredningen är bevarad. När man kommer in i huset möts man av en härligt sprakande öppen eld i kakelugnen.

Överallt finns det vackra stilleben och möbleringar att titta på:







Och spännande manicker och prylar att utforska...

... som det här telluriumet, ett gammalt läromedel som på ett överskådligt sätt visar jordens lutande axel och rotation och månens rörelse.


... eller det här vackra gamla fotoalbumet fyllt med en familjs fotografier.



... eller varför inte en katalog över sortimentet hos J. P. - Armatur i Malmö 1937-1938.


Och givetvis en hel del allmänt fina saker:





Om jag köpte något?

Jodå, en liten broschyr från James Lundgren & Co över deras the-sortiment 1931. En väldigt fin och påkostad broschyr med tryck i guldmetallic och kul med tanke på att jag köpte en jättefin burk därifrån förra sommaren.

C-E Antik har öppet 12-16 på söndagar, eller enligt överenskommelse (ring 0705-35 19 37) och det är väl värt ett besök om man är i närheten.