Scherzo


En av mina absoluta favoriter är serien Scherzo från Rörstrand. Eftersom jag hade svårt att hitta information om den på nätet mailade jag Rörstrand och fick svar från Jenny Hallström som skrev:
Den här prydnadsgodsserien var ny 1964 och materialet är flintgods. Det finns ingen dokumentation om när produktionen upphörde. Det finns inte uppgifter om vilka glasyrfärger som använts. Det finns 10 olika delar i serien: askfat i två storlekar (1,2), cigarett-bägare(3), fat (4), samt 6 olika vaser (5, 6, 7, 8, 9, 10). Det är möjligt att Gunnar Nylund formgivit serien, men eftersom det inte finns dokumentation om det så går det inte att säga säkert.Delarna jag har eller har sett har tillverkats mellan 1964 - 1967, men en läsare berättade att han hade en vas märkt 632, och då alltså tillverkad andra halvåret 1963. Glasyren är blank och finns i färgerna beige, lavendelblå/lila och vit och samma serie finns även i grönt men då under namnet Oliv samt i mörkblått med namnet fortuna. Har dessutom ett askfat i en matt grå glasyr, tillverkat som företagsgåva åt UHB, Uddeholmsbolagen och senaste tillskottet är samma askfat i en matt mörkgrön glasyr endast märkt med Rörstrands logga.

Delarna som ingår är:
1 - ljusfat, 15cm brett och 4cm högt
2 - ljusfat, 18cm brett och 4,5cm högt
3 - cigarettbägare, 6cm hög
4 - fat, 26,5cm brett och 5cm högt
5 - vas ?
6 - vas, 10,5cm bred och 11cm hög
7 - vas ?
8 - vas, 11cm bred och 19cm hög
9 - vas, 11cm bred och 21,5cm hög
10 - vas, 30cm hög


Jag samlar på de lavendelblå/lila delarna och saknar i dagsläget vaserna med nr 5 och 7.

5 kommentarer:

 1. Haha Måste ha varit en släkting till den där Tysken som jobbat i 13 år utan att någon visste om vad han gjorde där, som gjort denna serie. :D

  Vill passa på att tala om vilken underbar sida du har, ligger som en favorit här hemma nu.

  Tänkte jag skulle bli samlare jag också på ålderns höst, bra att få lite input här. :)

  VH//Danne - Gävle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det var en spännande teori! ;)
   Stort tack, jättekul att höra att du gillar min sida! Och givetvis ska du med börja samla, ju fler desto roligare! :)

   Radera
 2. Kom precis hem med ett vitt fat med lite for på i denna serien. Hade aldrig sett den förut! Vad gav du för ditt fat? Så jag vet om jag gjort ett fynd eller inte ;) Jätte kul blogg du har! MVH Annie (anniecarlson@live.se)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis, det är ju en väldigt snygg serie! :) Jag har faktiskt köpt alla mina delar på Tradera. De två första delarna fick jag väldigt billigt, båda för under hundralappen tillsammans. Sen tror jag att den dyraste pjäsen i samlingen kostade nästan 500 kr.

   Radera
 3. Hej! Underbar info! Jag har lovat hjälpa mamma sälja de "scherzo" hon har. Tror hon har det stora ljusfatet och en cigarettbägare, de hör iaf ihop. De är vita. Du som verkar ha bra koll!!😊 vad tror du dessa två kan säljas för? Oerhört tacksam för hjälp💙/mvh anki

  SvaraRadera