California

Upphovsmannen bakom Rörstrands serie California har varit omtvistad men i boken Stålhane av Petter Eklund och Patrik Johansson slås det fast att det är Carl-Harry Stålhane som formgivit den 1952.

Serien består av 14 olika delar, se bilden här ovanför (som jag fått låna av Herr Movarp med Porslinsbloggen). Blomkrukan SPC och krusen SEA och SEY finns dessutom i två storlekar. Serien har tillverkats i ett flertal olika färgkombinationer: gråblå, mörkblå, grön, röd/grå, gul/svart, gul/grå/svart, orange/svart, grön/svart, turkos/svart och blå/grå/svart.

Jag försöker främst samla på delarna i grön/svart och turkos/svart men köper även andra delar till rätt pris. Min samling består än så länge av:

Sejdeln SEK i gråblått, röd/grått och mörkblått.

Skålen SEU i grön/svart.

Skålen SET i turkos/svart.


Skålen SEK i turkos/svart.

Vasen SEC i turkos/svart.

Askfatet SES i turkos/svart och grön/svart.

Blomkrukan SPC i röd/grått bor numer hos Ordningsfrun, men bilden får vara kvar här tills vidare.


Cigarettbägaren SEV i turkos/svart.Fruktfatet SFA i turkos/svart och i grön/svart.


Fruktskålen SEH i turkos/svart.


Kruset SEA i svart/grönt och svart/turkos.


Kruset SEY i båda storlekarna i svart/turkos.

Och här kommer en inspirerande bild på Christinas Californiasamling:

6 kommentarer:

 1. Hej

  Noterade när jag läste en av de andra intressanta bloggarna något jag inte sett tidigare. En lågprisserie från Rörstrand med namnet Primula, såld under varumärket Rådabruk, enligt uppgift via EPA. Denna serie verkar mycket besläktad med California. Någon som har mer information i ämnet?
  Länk: http://kerstin.kokk.se/?p=11840

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag noterade också likheten när jag såg Kerstins fina lilla skål. Primula var en ny serie för mig men den känns ju väldigt "Stålhane". Vet tyvärr inte något om sambandet men ska maila Rörstrands Museum och se vad de säger. (Misstänker tyvärr att de inte vet heller.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Har precis köpt en kanna eller vas med hänkel. Den är 22 cm hög med svart glasyr och gul insida.
   Märkningen i botten är Rådabruk Rörstrand Primula. Fick du nåt svar från Rörstrands Museum?
   Med vänlig hälsning/Claes

   Radera
 3. Hej!
  Finns fruktfatet även i blått( mörk- coboltblå)? Jag har nämligen ett sådant, lika i färgen som den lilla skålen i mitten av de fem små på bilden ovan. Hälsningar Kerstin

  SvaraRadera
 4. Kerstin: Jag har assietten SFS i koboltblått. Skulle tro att alla - eller de flesta - delarna finns i den färgen, även om de är ganska sällsynta.

  SvaraRadera