Sparaxis


Rörstrands Sparaxis är ytterligare en serie från Rörstrand som verkar vara ett litet mysterium. Jag har letat på forum och inte ens Rörstrand känner till vem som formgivit den. (Men många verkar misstänka att det är Carl-Harry Stålhane som ligger bakom.) Den tillverkades i alla fall på 1950- och 60-talet i flintgods och finns i blågrönt och blårött. Har på vissa ställen sett att serien kallas Anemone.

Enligt Rörstrands museum ingår följande delar:
Nr 1 - askfat 8 cm
Nr 2 - cigarettbägare 7 cm
fat 31 cm
Nr 4 - fat 14 cm
krus 25 cm
krus 35 cm
Nr 7 - ljusstake 13 cm
Nr 8 - skål 13 cm
Nr 9 - skål 16 cm
Nr 10 - vas 20 cm
tekanna 0,8 liter

6 kommentarer:

 1. Åh vad jag blir lycklig över att hitta din blogg och dina bilder ! Jag har nyss fyndat ett fat likn de på dina bilder ovan och har letat ihjäl mig (nästan) i min jakt på vem som kan tänkas ligga bakom designen. Vet du ngt mer om dem? Jag blir glad att jag nu har ett namn i alla fall. Mitt fat är tillverkat 1954.
  Hälsn, AnnaKarin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej AnnaKarin, ledsen för det sena svaret. Tyvärr vet jag inte mer än det som står i texten här ovanför, eventuellt är det Carl-Harry Stålhane som ligger bakom men ingen vet säkert.

   Radera
 2. Min mamma säljer röd-blå kannan. hannabarbera80@hotmail.com om någon är intresserad. :)

  SvaraRadera
 3. Jag har en av de små skålarna, vad är det för värde på den ungefär? En väldigt trevlig blogg du har, mycket intressant att läsa :). Med vänliga hälsningar Terésie (Fröken Pralin).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, roligt att höra att du gillar bloggen! :) Tyvärr är Sparaxis inte en av Rörstrands mest populära serier och de minsta skålarna och faten är ganska vanliga så de brukar inte bli så dyra på tradera.

   Radera
 4. Som jag har letat efter info om denna serie. Hade ett stort fat som tyvärr åkte i golvet och gick i bitar och nu endast två små skålar. Tack för information om vad serien heter. Den är så vacker! = )

  SvaraRadera