20 januari 2014

Mer och mer av Mari

Mitt mål har aldrig varit att samla på föremål av en utvald formgivare, utan snarare bara inreda med det jag faller för. Men efter en titt här hemma börjar jag inse att jag fått ihop en liten samling föremål av Mari Simmulson...

I det här inlägget tänkte jag inte skriva någon uppsats med fakta om Mari Simmulson, för det har andra redan gjort bättre. Jag visar bara bilder på och berättar lite om föremålen jag har i min samling såhär långt.

Den fina väggtavlan på bilden ovan köpte jag hos tid & rum förra året, ett köp jag är mycket nöjd med. Tavlan är numrerad 4035 och finns i fyra olika dekorer, min heter Pia, och tillverkades 1964 - 65.

En annan fin väggtavla är den här söta med katt och fåglar som får mig att längta till våren. Den är märkt 4526, heter kort och gott "väggplatta, katt" och tillverkades 1962 - 64.

Tack vare snälla Mangania du älskade har jag även den här fina skålen märkt 4212 i min samling! Den tillhör en serie som heter Moussia och som verkar vara lite ovanlig, tillverkades 1955 - 56.

Det senaste tillskottet i samlingen hittade jag i Karlskrona i mellandagarna. Märkt 4344 och tillhör såvitt jag förstår serien Tahiti som tillverkades 1961 - 62. (Samma modell tillverkades även med samma nummer men annan dekor, då under namnet Teodora.)

Sommaren 2012 hittade jag det här fina fatet på en loppis i Norrtälje. Kantstött, men väl värt 30 kr. Det är signerat på kortsidan men inte numrerat, så jag har inte kunnat hitta någon mer information om det.

Söta djur gjorde hon också! Den här finurliga lilla ugglan skulle inte ha något emot att flankeras av sina större kamrater i framtiden. Märkt 6030 och tillverkades 1966 - 72.

Och ekorren med den långa, väldekorerade svansen trivs också bra i stringhyllan i sovrummet. Märkt 8004 och tillverkades 1968 - 69.


Mari gjorde inte bara keramik - det här fina trycket på linne uppspänt på ram (troligen tillverkat för NK) bär också hennes välkända signatur.
Serien Iris är en favorit hos mig och jag skulle gärna hitta fler delar i serien! Den fina blomhållaren saknar tyvärr insatsen, men passar perfekt som skål till kaffekapslarna. Märkt 328 och den mindre av två blomskålar i serien som tillverkades 1951 - 53.

Den vackra vasen i samma serie sträcker stolt på sig i fint sällskap av fajansljusstakar av Stig Lindberg. Vasen är märkt 663 och är den mindre av de två vaserna i serien.


En skål på fot i serien Fossil får avsluta inlägget. Läckert mönster på ovansidan och en behaglig mörkgrön glasyr på undersidan. Numrerat 4034 och tillverkades 1953 - 54.

6 kommentarer:

 1. En imponerande samling! Gillar nog väggplattan med katten bäst. Men allt är fint!

  SvaraRadera
 2. Åh, så mkt fint😊

  SvaraRadera
 3. Fint Linda! Älskar också Iris, men om jag hittar är det till dig. När kommer du och tittar i ateljen?

  SvaraRadera
 4. Ja, man kan ju bara hålla med, fantastiskt mycket fina saker hon gjort! Jag har ju också ett antal fina serier av henne, men saknar faktiskt ett karakteristiskt kännetecken, hennes ansikten. Har inte lyckats hitta något som jag varit sugen på att köpa, ofta är de dyra, och de jag helst vill ha ouppnåeliga :-) Jag satsar nog på någon enstaka, men man vet ju aldrig vad man hittar! Hennes textilier är spännande, skulle kunna tänka mig mer av den varan, eller nåt överhuvudtaget ;-)

  SvaraRadera
 5. Åh så mycket fint hon gjorde Mari S. Jag samlar också, hon är en favorit.

  SvaraRadera
 6. Hej Hanna! Spännande! Känner inte igen skålen du beskriver. Tycker du om den tycker jag definitivt att du ska köpa den, och om du gör det vore det jättekul att få se bilder på den!

  SvaraRadera