21 mars 2012

Det blå/grön/lila köket

Jag har ju lovat er bilder på mitt omfixade kök en längre tid nu, hade hoppats få klart alla detaljer men det får gå ändå. För snart ska köket göras om igen - om mindre än två veckor ska det fotograferas för lägenhetsvisning och försäljning.

I höstas visade jag alla färgglada detaljer i köket, nu har dessa bytts ut mot en pastelligare skala i blått, grönt och lila. Vissa gamla favoriter finns fortfarande kvar, som plastmattan och köksklockan från loppisturen i Dalarna, det söta lilla förklädet jag fått av mamma, solrostavlan av Lisa Larson och den fina blå skålen (som tyvärr inte är Blå Eld utan snarare av tysk modell) med Marianne Westmans köksskylt.

Såhär ser det ut nu! Matbordet har flyttats fram till fönstret, lite mysigare att sitta där och äta. Tyvärr har jag fortfarande inte fått tag på några pinnstolar jag gillar, men det kommer väl.

Börjar vi till vänster om matbordet så har jag en liten tavellist på väggen. På den står ett par ljusstakar i trä, en stor skärbräda i serien Lotte från Figgjo Flint, de snygga kryddburkarna av Marianne Westman och ett mycket kärt foto på mormor och mamma från slutet av 50-talet.

Går vi vidare åt höger så ser ni den snygga vattenkannan "Svanen" av Kaj Brinck från 1958. Ett riktigt kap på Tradera eftersom säljaren bara lagt ut den som "vattenkanna i plast" kort och gott. Bredvid den en fin kruka av okänt ursprung på Prunus-fat och den lilla Bo Fajans-krukan Malva.

I högra halvan av fönstret står en liten glasfågel från FM Ronneby, en liten blå Lansett-kruka från Upsala-Ekeby på ett Aslög-fat, krukan Bästa från Bo Fajans på ett litet fat i pressglas och en blå ljuslykta från Jie. Här hänger den lilla funkislampan jag fyndade på Megaloppisen tidigare i år och ni får även en lite bättre färgåtergivning på gardinerna.

Matbordet med den vackra Perstorpsplattan pryds av en liten duk signerad Maud och två Eternell-ljuslyktor från Orrefors. I bakgrunden ser ni även en babyblå vas av Bo Borgström för Åseda som inte kom med på de andra bilderna.

Till höger om fönstret hänger en bricka från Karl Holmberg i Götene i ett sött brickband med blå äpplen.

Där det tråkiga barbordet i ek stod tidigare står nu ett litet avlastningsbord som betyder väldigt mycket för mig. Själva basen är ett mindre märkvärdigt bord från Ikea, men mosaiken är lagd med kärlek! Jag fick den gratis av några som skulle renovera sitt kök. Där hade den här mosaiken suttit på spånplattor på väggen sedan 50-talet. Jag fick med mig hela plattor med mosaik hem och sen började arbetet med att pilla bort alla bitar, lägga i blöt och pilla bort all gammal fog, limma fast en och en på bordet och sen foga. Men det var värt allt slit!

På bordet står en fin Knubbling med ljusblå fot. Knubblingen är designad av Anders Pehrson för Ateljé Lyktan och finns även som taklampa och golvlampa. Jag skulle gärna ha en av varje!

Mitt på bordet står en trevlig trähylla med skeppor i grönt glas, eventuellt kommer skepporna från Gullaskruf. Skymtade dem i en svartvit priskurant och färgmässigt matchar de Kylex-kannorna väldigt väl. Ovanpå står den snygga runda funkisgröna klotvasen och ännu fler charmiga träljusstakar.

Till höger på bordet står det fina kakfatet av tallrikar i serien Lotte från Figgjo som jag fick av mamma i jul. Och håll i er - för nu blir det mer Lotte!


För ovanför ena köksbänken har jag hängt upp fem söta små smörgåsbrickor på rad. Och det tar inte slut där!

På andra sidan hänger ännu mer Lotte, den här gången två söta små pannor/serveringsfat.

Och bredvid de små pannorna hänger mer saker som är bra att ha när man lagar mat. De små grytlapparna har min farmor virkat och de större är nyretro av bästa sort från Lagerhaus. Och ni må tro att jag blev lycklig när jag hittade en Cyklon-visp från NilsJohan med mintgröna plastdetaljer!

Avslutar med att visa upp min fina kökshandduk igen, inköpt på Megaloppisen i slutet av förra året. Den heter Fågelhandlaren och är designad av Louise Fogstedt för Almedahls.

Och det var allt för den här gången! Är glad att jag har gjort de här inlägget så jag kan njuta av hur fint mitt kök var innan det skulle stylas för visning...

60 kommentarer:

  1. Jag verkligen älskar den färgskala som ditt kök har fått. Det jag gärna vilar mina ögon på är ditt fina sidebord med mosaik, bra jobbat!!!Även sakerna ovanpå är ett nöje att beskåda :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack tack tack! :) Jag trivdes rätt bra med det själv, men nu är tyvärr alla godbitarna nerpackade inför visningen...

      Radera
  2. Åh, vilket underbart kök!!!

    SvaraRadera
  3. Jättefint kök!När jag lottade ut mina virkade grytlappar på bloggen hade jag faktiskt dina färger i huvudet och gjorde ett par med blå botten och mintgrön stjärna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh så kul, hur kunde jag missa det?!

      Radera
  4. Vilket fint inlägg och fint kök. Jag gillar verkligen den okända krukan. Den är verkligen fin. Förstår att det fina fotot är dig kärt. Vackert!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! :) Trivdes så bra med att ha det sådär, nu längtar jag bara till flytt så jag kan ställa fram allt fint igen!

      Radera
  5. Suveränt fint! Ditt kök behöver då verkligen inte stylas inför försäljning! Det är ju super läckert!
    Mimmi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Mimmi! Tyvärr tyckte inte mäklaren att retrostilen säljer så bra (!) men fördelen med det är att jag kommit igång med packningen inför flytten och slipper oroa mig för att någon ska råka ta sönder något på visningarna.

      Radera
  6. Du har verkligen sinne för färg och form. Harmoni och balans.Det är inte direkt mina färger men vissa detaljer kan man ju inte motstå som tex. den mintgröna Cyclon-vispen.
    Och plastmattan! Nu måste jag bara klicka vidare och se hur det såg ut i höstas,,, :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så fina ord! :) Med tanke på alla dina fina orangea lampor så gissar jag att kökets höstlook skulle falla dig mer i smaken. :)

      Radera
  7. grrrrrr vad fint! då är vi två som kan konkurrera om det finaste blå/grön/lila köket! skitsnyggt! jag föll speciellt för cyklonvispen med mintgrönt handtag. en sådan skulle jag gärna haft!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, jag tycker att du vinner den fighten än så länge. Men vänta bara tills jag fått tag i den perfekta lägenheten med härligt originalkök från 50-talet, då blir det kamp! ;)

      Radera
  8. Fint, välmatchat och hemtrevligt.

    SvaraRadera
  9. Hur snyggt som helst och det vore konstigt om ditt kök behöver stylas före fotografering.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Christin! Retrostilen är tyvärr nedtonad nu till förmån för "vitt och fräscht". Får väl stå ut...

      Radera
  10. Åh, vad fint! Njut av de dagar som är kvar - själv återfick jag aldrig känslan i min förra lya efter rensningen inför mäklarfotograferingen. Men gjorde precis som du ett inlägg att ha som minne. Det är jag glad för nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns helt klart inte särskilt hemtrevligt eller ombonat nu när det rensats överallt. Får drömma mig bort till kommande lägenheten istället... :)

      Radera
  11. Vilket fint kök i härliga färger!

    SvaraRadera
  12. Kan bara instämma i de glada inläggen ovan! Otroligt charmigt och mysigt. Så där så att man blir glad inombords.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, kul att höra att det är fler än jag som uppskattar det! :)

      Radera
  13. Svar
    1. Tack Ulrika - men nästa ska såklart bli ännu mysigare! Accepterar inget annat än originalinredning, stil55-handtag eller tickareglar. ;)

      Radera
  14. Snyggt! Mattan! Vispen! Kökshandduken! Och naturligtvis ditt underbara mosaikbord! Vilket jobb..!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det tog som sagt några timmar (snarare dagar) men jag har haft det i många år nu så det var det värt. :)

      Radera
  15. Vad roligt att få se hur fint du har det med alla vackra saker som du fyndat. Bra gjort att fotat innan. Du kommer säkert att hitta en ny lya där du kan göra lika fint.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, nästa lägenhet ska såklart bli mycket, mycket bättre! :)

      Radera
  16. Vad många fina detaljer du har! Spännande med stundande försäljning! Jag hoppas du lägger ut länken till hemnet :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer en länk på facebook i alla fall, men det finns inte mycket retro kvar i lägenheten nu så jag vet inte om det är särskilt kul att titta på. ;)

      Radera
  17. Milde tid, Linda så läckert och fräscht du har det. Tala om personlig touch, ingen MIO-katalog känsla hos dig inte. Man vill bara slå sig ner vid köksbordet med en kaffekopp och titta sig runt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Cinna! Nu är ju det mesta nedpackat men så fort jag hittat ny lägenhet och kommit iordning där så är du varmt välkommen på en kopp kaffe! :)

      Radera
  18. Vad härligt det blev! Och vilket jobb med mosaiken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad gör man inte för att rädda gamla fina saker från soptippen! :)

      Radera
  19. Grymt snyggt, den som ändå kunde fixa till det så här fint hemma, det lär dröja ett tag. Och ja, jag som letat som en galning efter en sån vattenkanna är sjukt avis på den, även om jag nu letat svarta och turkosa varianter så hade jag inte tackat nej till en mintgrön också :-)

    Vilket jobb du lagt ner på mosaiken, det känns som länge innan vi kommer till såna detaljer, i alla fall när det tar 3 veckor att skrapa trapphuset inför målning ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Nu är dock all grannlåt nerpackad så det är inte mycket kvar att glädjas åt. Men börja söka på bara vattenkanna på Tradera, man kan hitta mycket fint! :) Och förr eller senare får du garanterat tag på din svan. :)

      Jag är ju inte så duktig på större renoveringar så jag håller mig hellre till mindre pysselprojekt, det här var helt klart jobbigt nog för mig. ;)

      Radera
  20. Jättehärligt kök. Men inte behöver du göra om det inför en visning, det är ju urläckert nu!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Tyvärr trodde inte mäklaren att retro skulle gå hem hos köpkretsen där jag bor så nu är allt fint prydligt nerpackat i lådor...

      Radera
  21. så himla fint du har gjort! Lottie serien är ju bara så läcker! Har som du vet bar en just nu men hoppas på fler.
    Hittade en rosa/röd likadan vattenkanna härom dagen för en 5:a. Kul att se den i en annan färg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Lotte är verkligen söt! Men tyvärr har den börjat bli populär för så fort det kommer ut delar på Tradera så drar de iväg bra i pris...
      Och vad kul att du fyndat en sådan vattenkanna så billigt! Kan du inte lägga ut en bild på den?

      Radera
  22. Fantastiskt kök! Underbar färgskala med grönt och blått. Vattenkannan en favorit! Jättejobb med mosaiken kan jag tänka mig, men snyggt blev det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack tack tack, blir så glad för alla snälla ord! :)

      Radera
  23. Hej Linda!
    Jo, jag funderar på att åka till Gärdet imorgon. Vi kan väl höras innan. Jag finns på 0739218551 Cinna

    SvaraRadera
  24. Kompromisslöst och personligt! Bara stolar som fattas, annars har du verkligen fått till det!

    SvaraRadera
  25. Ljust och toksnyggt kök!!! <3

    SvaraRadera
  26. Superfint!
    Vet du något mer om den rutiga Perstorpsplattan? Vem som designat eller vad mönstret kallas?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Maria! Vet tyvärr inte mer om den än att Elsa Billgren har ett bord med samma skiva. ;)

      Radera
  27. Väldigt snygg och smakfullt! Jag gillar särskilt färgsammansättningen. Ett riktigt personligt kök med favoriterna framme - precis som det ska vara!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Maria, tycker också att det känns lite mer hemtrevligt när man har mycket personliga saker framme. :)

      Radera
  28. Vilket fantastiskt kök! Gillar verkligen färgerna!

    SvaraRadera
  29. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
    I've joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I've shared your website in my social networks!
    My web-site :: click through the up coming internet page

    SvaraRadera