1 februari 2011

Rörstrand om Scherzo

För ett tag sedan mailade jag till Rörstrand Museum för att få lite information om serien Scherzo som jag samlar på. Nu har jag äntligen fått svar, tyvärr var det inte så mycket nytt.Jenny Hallström skriver:
Den här prydnadsgodsserien var ny 1964 och materialet är flintgods. Det finns ingen dokumentation om när produktionen upphörde. Det finns inte uppgifter om vilka glasyrfärger som använts. Det finns 10 olika delar i serien: askfat i två storlekar (1,2), cigarett-bägare(3), fat (4), samt 6 olika vaser (5, 6, 7, 8, 9, 10). Det är möjligt att Gunnar Nylund formgivit serien, men eftersom det inte finns dokumentation om det så går det inte att säga säkert.
 
Som jag skrivit tidigare så vet jag att serien gjorts i lavendelblå/lila, vitt och beige samt även i grönt under namnet "Oliv" (som ni kan se flera snygga delar av hos Ordningsfrun.) Alla mina delar är tillverkade första halvåret 1964 (lila var kanske ingen populär färg i mitten av 60-talet så den tillverkades kanske bara under -64?) men jag har sett delar i andra färger som varit tillverkade så sent som 1967.
 
Jag har än så länge del 1, 2, 4, 6 och 9 och är ständigt på jakt efter de andra fem delarna. Om ni dyker över en del jag saknar är jag evigt tacksam för tips!
 
 

10 kommentarer:

 1. Kul med lite bakgrunds info om denna serie.
  Den är så snygg!

  SvaraRadera
 2. Snygg serie! Konstigt att det finns så lite dokumentation kring produktionen!

  SvaraRadera
 3. En cigarettbägare! Och jag som trodde att jag köpt en liten vas :) Nåja, jag gillar den ändå...
  Tack för informationen, förresten. Håller också med om att det är märkligt att det inte finns mer dokumentation. Det är ju inte 1800-talet vi pratar om....

  SvaraRadera
 4. Otroligt snygg serie! Lycka till med samlandet :)

  SvaraRadera
 5. Fam Ljunggren och Ulrika - eller hur! Synd bara att de inte hade mer info om den.

  Ordningsfrun - är inte heller så nöjd med att det jag kallar ljusfat egentligen är askfat, men de är ju lika snygga ändå. :)

  Anna - tack! :)

  SvaraRadera
 6. Jag hade tänkt kika in här och tipsa dig om 10:an, men såg nyss att du upptäckt den redan. Lycka till - jag hoppas den blir din :)

  SvaraRadera
 7. ordningsfrun - tack, vad snäll du är som hjälper mig hålla koll! :) Men jag var snabb som en hök när jag såg den, bara måste ha den! (Gissar att det kommer bli dyrt, men det är det värt!)

  SvaraRadera
 8. Jag har fatet (står en fyra under)... mina föräldrar fick det i bröllopsgåva när de gifte sig 1968 och jag har alltid älskat det. Tack för informationen om serien.
  /Lotta

  SvaraRadera
 9. Lotta - tack för att du lämnade en kommentar här, jättekul att höra om ditt fat och jag förstår att du tycker om det! :)

  SvaraRadera
 10. Hej!
  Snygg serie!
  Httade en annons på Tradera med en sådan vas!
  Samlar på annat så här är annonsen:
  http://www.tradera.com/mycket-fin-vas-scherzo-60-tal-gunnar-nylund-auktion_341144_179401203

  SvaraRadera