14 februari 2013

Antikmässan i Älvsjö 2013

I år fick jag chansen att komma in redan på mässans vernissage, och det är ju svårt att tacka nej till! Som bonus så betyder det att jag även kan bjuda er läsare på en massa bilder redan innan mässan officiellt öppnat. Titta och njut!

På bilden ovanför ser ni vad jag gissar kan bli mässans mest fotograferade fåtöljer. Kommer faktiskt inte ihåg vad modellen heter, och jag vet inte om jag tycker att den är så snygg heller. Men tyget! Åh, det tyget! Viola Gråstens Oomph i blått är underbart och matchas fint av soffbordet med emaljskiva av Stig Lindberg. De här skönheterna stod i Fröjel Retro & Designs monter.

En av de första montrarna jag fastnade i var Leva Antikt o Modernt som hade en massa fina saker:

Snygga gamla koffertar, hattaskar och en jordglob. För en sekund trodde jag nästan att jag var hos Koffertmannen...

Tröttnar aldrig på Lisa Larsons adventsgris. En jul ska den stå hemma hos mig!

Den här kattklockan hade en väldigt fräck urtavla och vickande svans. Men de blinkande "dockögonen" med långa ögonfransar var nästan lite läskiga. Den var dock såld innan jag gick hem!

Kay Bojesens apa i all ära, men den här ovanliga lunnefågeln är inte heller dum!

En liten miljöbild från Leva Antikt & Modernts monter. Ja, deras ena monter ska jag väl tillägga. De hade faktiskt en monter på var sida om gången.

Ännu mer från Leva Antikt & Modernt och ännu ett soffbord med emaljskiva av Stig Lindberg.


Mest 50-tal bjöd på en hel del godbitar i sin monter:

Två stora kuddar i Sven Markelius tyg Pythagoras, lite solblekta men fina ändå!

En vädur i Aldo Londis serie Rimini Blu för Bitossi.

Tre snygga vaser, tror att alla kommer från Bo Fajans.

Ett stort fint fat av Mari Simmulson för Upsala-Ekeby.

Galon Antik & Design gav mig en ny favorit:


Vet inte hur jag har kunnat missa Wilhelm Kåges drakar för Gustavsberg tidigare, kanske har mitt undermedvetna selektivt valt bort dem eftersom jag förmodligen aldrig kommer ha råd med dem. Nu är jag i alla fall kär! Såg fler underbara efter de här tre hos Galon men då hade tyvärr batteriet i min kamera gett upp. Ödlorna på mässan kostade mellan 8 500 kr (för en skadad och restaurerad) och 25 000 kr...

Galon Antik & Design hade även dessa tre snygga springarna av Stig Lindberg. Inte lika spännande som drakarna, men fina klassiker!

Som ett inlägg i Findus-debatten så bjöd de även på en halshuggen häst som man kan plocka isär för att studera hästens anatomi...


Repris Stockholm hade en fin blå bukett från Luma. Stod och höll i den en stund, men ställde tillbaka den igen. 1 400 kr var priset jag fick, om någon av er läsare är nyfikna.


Ännu ett stort läckert fat av Mari Simmulson, det här fanns hos Edenwind Antiques & Design.


Fyndchans hos Lindström Moderna & Antika:

En hel del intressanta böcker för 50 kr styck!

Ett helt bord med äldre smycken och klockor för 20 kr styck!



Mer fint från Lindström Moderna & Antikas monter.


Färgglatt hos Mae Otto Antik:

En läcker tysk golvvas stod och gömde sig bakom ett par bord och mattor.

En liten såskanna med Bellis-dekor från Karlskrona och en hög snygga skärbrädor från Rörstrand.

Charmiga saftglas med glada dekorer.


De här två snygga stolarna/herrbetjänterna stod vid Antiktanternas monter. De blir bara snyggare och snyggare ju mer jag tittar på dem och nu ångrar jag att jag inte kollade vad de kostade...


2:ans bohag bjöd på mycket ögongodis:

Ännu en läcker sak av Mari Simmulson, här en keramiktavla med bulliga blommor i mustiga färger!

Picknick från Rörstrand, Spisa Ribb från Gustavsberg och så "Pojke på sköldpadda" från Upsala-Ekeby. Den sistnämnda sågs i var och varannan monter...

Stor skärbräda med Eden-dekor från Rörstrand.

Tore Borg-katten har all anledning att de nöjd ut! Han har både fått komma in i finsalongen och fått en saftigt tilltagen prislapp.

Kaffekanna, tekanna och skålar med Lotus-dekoren från Cathrineholm.


Cromo Antik & Design har alltid en massa godsaker i sin monter:

Stor kruka av Lisa Larson.

Och Lisas största lejon.

En fin samling Reptil-vaser av Stig Lindberg.

Den här lilla jaguaren av Paul Hoff såg jag i Cromos monter redan på Antik & Kuriosamässan i Kista i höstas..

... men den här krabaten var en nyhet för mig!

Ett spännande lejon i metall.

Vackra kannor från Rörstrand och Gustavsberg.

Kay Bojesens apor, den lilla "vanliga" och den riktigt stora.


Roliga sejdlar med reklam för Carlsberg hos Rågers Antik & Design.


Hos RÅMÅ hade jag kunnat shoppa mig fattig, men jag höll hårt i plånboken. Det största fatet i California-serien har jag ju redan i den här färgkombinationen. Men de gröna assietterna och den lilla skålen är ju inte dumma...


Hos Fint från förr stod en stor korg med gamla pussel, garanterat kompletta!



Konst & Kuriosa från Dalarna bjöd på färgsprakande konst!


Antikboden Västertorp lurade mig nästan - vilken mponerande Zebra-servis var min första tanke! En närmare titt avslöjade dock att det var en dålig kopia. Ändå kostade tekannan 4 300 kr...

Antikboden Västertorp hade även kvar Rimini Blu-katten som jag kikade på redan på Antik & Kuriosa i Kista i höstas. Och inte gick det att pruta på den heller.

En massa godsaker samlade på ett bord hos Patriks Antik Håverud.


Nordlings Antik vann pris för bästa monter, välförtjänt.


Vid det här laget hade tyvärr batteriet i min kamera gett upp, så de sista fyra bilderna kommer från mobilen. Ber om ursäkt för den dåliga bildkvaliteten. Men jag kan inte låta bli att visa er ett fyrtal i Stig Lindberg-bonader:






På fredag åker jag till mässan igen, med laddat batteri i kameran. Så förmodligen kommer det ännu ett bildinlägg då!

För mer information om öppettider osv. klicka här.

19 kommentarer:

  1. Vilken bra och detaljerad rapportering från mässan du har gjort! Superfina bilder och kort informativ text. Himla duktig du är! Önskar att jag också kunde åka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. den gröna stig l bonaden var finns den att köpa?
      mvh jonas

      Radera
  2. Vi fick rntrevlig kväll med flera ooo & aaa! Hoppas att frdagen blir lika kul!

    SvaraRadera
  3. Herreguuuuud vad mycket fint! Rimini blu-katten!! <3 Tack för att du delar med dig och visar så mycket bilder, det är uppskattat! :) Jag hade gärna varit där, men jag jobbar givetvis precis just den här helgen. Jobbar bara var tredje helg, men av någon idiotisk anledning så hamnar mitt helgjobb aaaalltid när det händer något skoj. Vet inte vad jag har gjort för att förtjäna det :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, katten är verkligen fin - men jag hittade annat som jag hellre ville ha för de pengarna...
      Du får se till att hålla ledigt i kalendern inför nästa år! ;)

      Radera
  4. Sååååååå otroooooligt mycket fint!!!

    SvaraRadera
  5. Åh, vad mycket att titta på!
    Jag känner på mig att det blir några tommars vandring och titta på fina ting och kanske lättar jag på börsen för något speciellt,,, Folkvimmel och bloggträff kommer jag att sova gott på!
    Tack för bildkavalkaden :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och tack för igår! Det var jättekul att få träffa dig till slut! :)

      Radera
  6. Tack for den fina rapporteringen! Oj, oj, oj, vad mycket vackra saker. Vet du om det finns nagon liknande massa i Skane/Oresundsregionen? /Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lena! :) jag skulle nog tipsa om Antikmässan i Helsingborg i juli i så fall. Har aldrig varit där själv (tyvärr) men har hört mycket bra om den!

      Radera
  7. Ögongodis! Tack för din fina rundvandring med kameran. Ser fram emot nästa inlägg.

    SvaraRadera
  8. Oj, så mycket fint. Ser fram emot mässbesök i morgon!

    SvaraRadera
  9. Så roligt att se, för den som i år inte kunde va me! :)

    SvaraRadera
  10. Jag var där igår och strosade runt i typ fem timmar eller något. Lite tråkigt dock att det mesta var samma saker på flera ställen, men såg faktiskt en hel del skojigt såklart! Fast jag köpte inget... har lite svårt att värdera prylarna med kände att allting var i dyraste laget.

    Vet inte om du har skrivit om det någon gång, men det skulle vara roligt att höra hur du resonerar när du går på loppis. Om priser osv. Förstår att du har väldigt mycket erfarenhet, men lite riktlinjer för hur man kan tänka när man är relativt ny skulle vara uppskattat! :) Och om man t ex vill ta reda på ifall ett pris är rimligt eller inte, hur ska man göra då? Finns det någon bra sida man kan kika på?

    Sen undrar jag ifall du gått någon kurs eller liknande i formgivning, eller om det bara handlar om intresse?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju ofta väldigt mycket Lisa Larson, Stig Lindberg och diverse från Rörstrand, men man får lära sig att hitta godbitarna i myllret av allt snyggt. :)

      När jag går på loppis brukar jag mest försöka utgå ifrån om jag själv tycker att priset känns rimligt eller inte utifrån skicket, hur pass ovanlig saken är (hur stor är chansen att jag kan hitta den billigare någon annan stans?) och hur gärna jag vill ha den. För att ha ett hum om sakers värde så försöker jag hålla koll på saker jag är intresserad av på Tradera och se vad de slutar på där. (Lite vanskligt eftersom priserna där kan svänga jättemycket, men det är i alla fall aktuella siffror.) Sen är det givetvis så att jag köpt saker som jag kanske kunnat hitta billigare någon annan stans ibland, men så länge man köper för att det är något man vill ha och inte för att sälja vidare så tycker jag inte det spelar så stor roll. Så länge man själv är nöjd i slutändan. :)

      Läste 5 poäng designhistoria för många år sedan, men där lärde jag mig mest om möbler, arkitektur och design kring smarta prylar (skiftnyckeln, blixtlåset osv). I övrigt är det bara ett rent intresse och jag har lärt mig av att gå på många loppisar, läsa bloggar och fråga folk som vet mer än jag. :)

      Radera
  11. Tack för en härlig bildkavalkad och trevlig genomgång av mässan. Känns nästan som jag fick vara med på mässan på ett hörn trots att jag sitter hemma i soffan i Malmö och är sjuk.

    SvaraRadera
  12. tjena spättan! har inte somnat än, haha. jag slänger in ett par gissningar, fätöljerna med oompph kan vara skrindan av kerstin hörlin holmkvist och lejonet i tenn typ anna petrus för svenskt tenn? jag kan ha fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipsen snäckan! ;) Ska kolla upp och lägga till så fort jag hämtat mig efter helgens äventyr...

      Radera