30 december 2010

Fem höjdare från 2010

2011 närmar sig med stormsteg och form55 kom på den roliga idén att vi retrobloggare skulle sammanfatta 2010 genom att visa fem av våra roligaste/bästa/mest minnesvärda fynd från året som gott. Och här kommer mitt bidrag:


Årets gladaste fynd är serien Scherzo från Rörstrand i den här snygga lavendelblå färgen som jag aldrig sett förut. Har inte kunnat hitta så mycket information om serien annat än att den verkar vara formgiven av Gunnar Nylund. Mina fyra delar är alla tillverkade under första halvåret 1964 och är djupstämplade med siffrorna 1, 4, 6 och 9 så jag har alltså minst fem delar till att leta efter under nästa år!Årets härligaste retrofynd är den här golvlampan. Såg den i bakgrunden i en annons för en fåtölj på Blocket, kunde inte låta bli att maila och fråga om de kunde tänka sig att sälja lampan också. Och det kunde de! Lampan blev min för bara 200kr och den är väl värd varje krona. Underbara former, vacker teak, charmiga lampskärmar och dessutom en riktigt bra lampa. 


Katternas favoritfynd, eller i alla fall Vivaldis, från året som gått är den här smäckra fåtöljen i teak och snyggt grönt tyg. Den kommer från samma ställe som lampan ovanför och även denna kostade 200kr. Och med tanke på hur mycket pengar jag lagt på kattbäddar och puffar genom åren så var den ett fynd bara för det, Vivaldi ligger knappt någon annan stans om kvällarna. Tyvärr har jag inte hittat någon signering eller etikett på fåtöljen så jag har ingen aning om var den kommer ifrån, men tycker själv att den ser svensk ut i alla fall.


Årets mysigaste fynd är den här snygga lila lampan från Hans-Agne Jakobsson AB i Markaryd (som grundades 1951). Hittade lampan på min favoritloppis för 125kr och kände att jag bara var tvungen att köpa den, även om jag inte visste var jag skulle ha den. Ringde till och med mamma och frågade om hon ville ha den men till slut hamnade den på mitt skrivbord och det är jag väldigt nöjd med.Årets roligaste överraskning är den här fina adventsljusstaken som fick lite extra uppmärksamhet här på bloggen så sent som igår. Jag hittade den på Myrorna dagen efter tredje advent och muttrade lite över att de skulle ha hela 50kr för den trots att den var osignerad. Men jag tyckte ju om den, så den fick bli min ändå. La upp några bilder på den här i bloggen och i julhelgen fick jag en kommentar om att den är från Gustavsberg, formgiven av Lisa Larson. Den tillhör en serie som heter Advent och i den serien finns även en söt ljusstake formad som en fågel. Idag ringde mamma och berättade att hon faktiskt sett en sådan fågel innan jul, men inte köpt den till mig eftersom hon tyckte att den var ful(!). Så nu hoppas jag bara att den fortfarande finns kvar...

Och som en bonus så tänkte jag lägga in några fynd som jag önskar att jag kunde ha gjort. Möbler är ju inte helt enkla att frakta hur som helst så därför fick jag avstå från de här tre godbitarna som jag hittade i Karlskrona tidigare i höst. (Ber om ursäkt för de dåliga fotona, tagna med mobilkameran.)
Ja, ni ser ju själva hur lite de kostade. (Den stora sektionen i mitten kostade 300kr för alla delar.) Och som ett extra hån så hade de hava priset på alla möbler... Men men, till sommaren ska jag försöka åka dit igen och då får man väl se till att låna ett släp.

Och nu återstår väl inte mer än att önska er alla ett riktigt
Gott Nytt År
fyllt med en massa fina fynd!

9 kommentarer:

 1. Åh, vilken läcker lampa! Fårtöljen ser mysig ut den också =) Mycket roliga/tevliga fynd. Synd på bokhyllan för 50 kr. Det svider alltid extra när man inte kan transpotera saker själv när det är så fint och billigt.

  SvaraRadera
 2. Lampan, lampan, lampan. den är så jäkla snygg.

  SvaraRadera
 3. Gillar Scherzo starkt, den är supercool. Och den känns lite oväntad att komma från Rörstrand tycker jag. Fina fynd har du verkligen gjort under året och jag får passa på att önska Gott Nytt Fyndar år!

  SvaraRadera
 4. Clinen - Ja det är trist att vara utan både körkort och bil när man ser såna fynd. Och även om man klarar mer än man tror med en pirra och lite envishet så var det här ett för svårt uppdrag...

  Lybtar - ja, visst är den! :)

  Loppistan - Tycker inte heller att den känns så typisk Rörstrand, särskilt inte i den här färgen. Men jag gillar den! Vann en ny del på Tradera igår... :)
  Detsamma till dig!

  SvaraRadera
 5. Din Rörstrandssamling är grymmesnygg!! Vilka fynd du gjort. Lampan är underbar!

  SvaraRadera
 6. Gillar Scherzo bäst,både form o färg! Eller kanske den lila lampan eller adventsljusstaken...

  SvaraRadera
 7. Annette och Boel - tack båda två, hoppas bara att Scerzo inte blir för populär för då lär de sista delarna bli riktigt dyra...

  SvaraRadera
 8. Det finns tio delar av Scherzo - jag har sett den tionde på en amerikansk sajt, av alla ställen :) Själv samlar jag på den gröna (Oliv). Har 1,6 8 och 9.

  SvaraRadera
 9. ordningsfrun - snubblade också över del 10 på den amerikanska sajten när jag googlade Scherzo för nån vecka sen. :) Synd att den var så dyr bara... Den gröna är också väldigt snygg, har sett del 1 och 8 av den.

  SvaraRadera