8 september 2011

Samling nr 4: Rörstrands Ritzi

En samling är ingen samling, men fyra? Det finns ju så många vackra serier därute så det är svårt att låta bli. Och min nya favorit är serien Ritzi från Rörstrand. Jag trillade över en skål i beige glasyr förra året och tyckte att den var fin, men inte mycket mer än så. Men när jag såg att serien även fanns i en härlig blå färg och vilka läckra former de andra delarna har så föll jag, handlöst.
Jag har hittat en del här och en del där och tack vare lite byteshandel med Herr Movarp i somras så har jag nu fått ihop fyra härliga delar.

Ville såklart lära mig mer om den här fina serien och har mailat en del med Anna Vernersson på Rörstrands Museum som bland annat skriver såhär:

"Vad gäller Ritzi vet jag och min kollega inte vem som formgivit den... Det stod Gunnar Nylund på sidan du länkade till och det kan stämma! Sådan information, som figurerar på Internet, kan mycket väl stämma.
 
Stämpeln säger 1951 och framåt, med all säkerhet inte så långt som in på 70-talet. Det finns inga uppgifter kvar om hur många delar serien hade, men jag önskar dej lycka till med sökandet!"

Inte så mycket information tyvärr, men jag ser det som ett spännande uppdrag att i alla fall försöka luska fram hur många delar det finns och hur de ser ut. 
Mina fyra har nummer 4, 5, 8 och 10 och jag ska försöka få till en ny flik överst på sidan där jag redovisar alla delar jag får tag på och den information som finns. 

Är det någon som läser här som vet mer om Ritzi? Eller som har delar jag inte har? Lämna gärna en kommentar här om vilket nummer era delar har och hur de ser ut eller maila över en bild eller två så blir jag glad!

17 kommentarer:

 1. Jag vet att jag har sett en mindre variant av hänkelvasen med kulformad botten.

  Det känns väldigt mycket Nylund så det verkar rätt.

  SvaraRadera
 2. Snygg. Vill du att jag lägger undan något tills du kommer. Jag har biljetter för de som prem men hur ska du få dem. Det ska bli kul att träffa dig igen.

  SvaraRadera
 3. vacker serie, du gjorde nog rätt i att börja samla på de blå istället för de beige. :)

  SvaraRadera
 4. Väldigt vackra! Känns väldigt mycket DU. (trots att jag bara känner dig genom bloggen) :) Det är svårt att inte samla när det finns så många fina serier! ;)

  SvaraRadera
 5. jag har ett litet blått fat, typ som en tvålkopp.
  Öppen för byten

  SvaraRadera
 6. Jag har den lilla vasen form55 nämner:
  http://50-talskeramik.blogspot.com/2011/04/massfynd-rorstrand.html
  Fast min är grön.

  Sedan har jag ju lökgömman, men den har du ju sett ;)
  http://50-talskeramik.blogspot.com/2011/07/retrobloggtraff-och-loppis-himlen.html

  SvaraRadera
 7. Sorry this is in English, I have been translating your posts. I have 4 blue pieces as well. Numbers 10, 13, 13, 7. My mother has more than 20 piecen in beige and green, up to item number 21, but we also do not know how many items are in the collection. We have been collecting this series for years. It is fun to see your collection :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank you for our comment! Does your mother have any photos of her collection? It would be so nice to see her pieces and what they look like since Rörstrand doesn't have any records of all the pieces i this collection.

   Radera
  2. Did you get any photo of the collection?

   Radera
 8. Jättekul att hitta till din fina blogg med allsköns keramik :-)
  Jag har en beige Ritzi golvvas no 18 52 cm hög, denna
  har jag inte lyckats hitta någonstans på bild, den liknar en hög kanna med liten pip upptill och är lovley.
  Har du sett den tidigare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jättekul att du lämnade en liten kommentar!
   Golvvasen har jag aldrig sett, skulle du kunna skicka en bild på den så blir jag väldigt glad! :) Du kan maila den till porslinan@mail.com.

   Radera
  2. Bild på vasen kommer under dagen till din mail :-) ha en fin helg

   Radera
 9. Hej!
  Fin samling du har! Jag har en vas (nr.7) och tvålkopp (nr.1) i grönt. Vet du vad delarna kan vara värda?
  /C

  SvaraRadera
 10. Hej, även jag har den lilla vasen fast i grönt. De är så fina!!

  SvaraRadera
 11. Hej, även jag har den lilla vasen fast i grönt. De är så fina!!

  SvaraRadera
 12. Hej, även jag har den lilla vasen fast i grönt. De är så fina!!

  SvaraRadera