8 maj 2013

Fynden från Karlskrona


Det blev en hel del loppisar med mamma i helgen som gick, och en hel del fynd också. Så många att jag får dela upp dem i två inlägg. Så vi kör igång med lördagens fynd! Och första stoppet var Kajakklubbens årliga loppis på Långö där jag även mötte Retrosandy i kön.

Jag gjorde inga stora kap här, men en funkisgrön bonbonjär i glas för en tia och tre äldre plasthalsband för 8 kr var en trevlig mjukstart på dagen.


Vi åkte vidare till Fyndhörnan i Karlskrona och där blev det en fin handduk från Pelle Vävare för en femma och den trevliga boken Svenska Landskapsrätter av Oskar Jakobsson från 1962 för en tia. Efter att ha bläddrat lite snabbt i boken, med väldigt söta illustrationer, inser jag att maten från Blekinge nio gånger av tio innehåller ål...

Och så kunde jag inte låta bli att lägga in det här receptet på äpplakaga. Har bott i Skåne några år och har släktingar därifrån och kan knappt hålla mig för skratt när jag läser det här högt.

Sen begav vi oss vidare till Litauenhjälpen i Brömsebro. Ingen skattkammare, men jag hittade en osthyvel! Precis den osthyveln jag var på jakt efter, fast med fel skaft. Men för 15 kr får den duga tills vidare, kanske man man måla skaftet?
(Ostkupan hade jag sen tidigare, men den är så fin så den visar jag gärna igen.)


I en second hand-butik i Jämjö fyndade jag Gefle för hela slanten. Det lilla fatet på tre små tassar tillhör samma serie som vasen jag köpte av Retrolux tidigare i år, vet fortfarande inte vem som gjort den.
Den snygga vasen är däremot formgiven av Lillemor Mannerheim och har den snygga halvmatta svarta Mangania-glasyren. Påminner lite om ett hjärta tycker jag. Det här var dagens dyraste investeringar för 50 respektive 45 kr.


Hos C-E Antik köpte jag som sagt en liten broschyr om James Lundgrens théer, en otroligt vacker och påkostad broschyr med tryck i guldmetallic. Och titta vilken snygg burk för Lundgrens äkta special kina the! Den påminner ju ganska mycket om...

.
.. burken som jag hittade i Sundsvall förra sommaren. Men min är förmodligen lite nyare än broschyren, som kom ut 1931.

Avslutningsvis besökte vi en liten loppis på Pantarholmen och där slog jag till på den här söta vasen från Upsala-Ekeby för en tjuga. Vasen har så tjock glasyr i botten att det är svårt att tyda signeringen, men förmodligen är det Anna-Lisa Thomson som formgivit dem.

Och det var lördagens fynd, om ett par dagar kommer ett nytt inlägg med bilder på söndagens inköp!

7 kommentarer:

 1. Det kan man kalla en lyckad loppisrunda! Jag foll pladask for boken med landskapsratter :)

  SvaraRadera
 2. Väldigt fina fynd! :) Jag känner att jag börjar falla för det där gröna glaset, det är verkligen jättefint! :) När det kommer till vasen så tänkte jag, innan jag läst vad du skrivit, att den ser ut som ett hjärta. Så någonting ligger det i det :)

  SvaraRadera
 3. Se så mycket fint du hittade :) Och imorgon ska vi visst hitta lite nya fynd :)

  SvaraRadera
 4. Pompompomdidida ut på jakt vi skall gå ;-D

  SvaraRadera
 5. Vilka fina fynd har du hittat! Bonbonjären var likadan som den jag köpte på ABB-loppis i västerås, fast min var röd :)

  SvaraRadera
 6. Jag vet inte om någon redan har gett dig infon om den superfina bonbonjären, i så fall kan du ta bort min kommentar. Lockskålen kommmer från Gullaskruf glasbruk och är formgiven av William Stenberg. Serien kallas för Helfasett. Jag är avis!

  http://precisensan.com/antikforum/showthread.php?16696-Hj%E4lp-med-gul-locksk%E5l

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för infon, det visste jag inte! :) Kände på mig att den var från Gullaskrif eftersom den passar så bra i färgen med min Ring-samling. Och att då få veta att den tillhör en serie som också är formgiven av William Stenberg gör det bara ännu roligare! Den mannen kunde sitt funkisglas!! :)

   Radera