29 augusti 2012

Litografier av HolsbyÄntligen har jag fått upp ett par tavlor till här i nya lägenheten, två härliga litografier av Paul Holsby. Den här hittade jag i Stockholms Stadsmissions butik i Gamla stan för bara ett par veckor sedan när jag var där med retrobloggaren H55.
Den är ovanligt sen för min smak, från 1984, men det gjordes uppenbarligen en del fint på 80-talet också. Signerad nr 17/90 och den heter Vattenlek eller "Jeu dans l'eau".


Litografi nr 2 av herr Holsby budade jag hem på Tradera för länge sedan men jag lyckades aldrig ta mig för att rama in den. Men nu är den inramad och klar och pryder sin plats! Den här är ett lite tidigare verk, från 1976. Signerad nr 17/75 med titeln Den paradisiska lustgården eller "Les Paradis terrestre".

Efter en snabbsökning på Google så har jag lärt mig att Paul Holsby levde 1921 - 2007. Han föddes i Norrtälje och flyttade sedan runt en del i Sverige innan han begav sig ut på konstresor till Sicilien och Paris. Han hade utställningar i New York, Paris, Amsterdam och Köpenhamn och fick mycket uppmärksamhet internationellt. Han var nyskapande med teknikerna i sina litografier, experimenterade med vattenbaserade lacker och hade en egen handdriven tryckpress för grafiska blad.

Vi får väl se om jag råkar på fler litografier av Holsby som jag tycker om, det krävs ju bara en till för att det ska bli en samling...

10 kommentarer:

 1. Tjusiga. Tycker det är roligt med lite konst för väggarna också, inte bara prylar.

  SvaraRadera
 2. Du är verkligen bra på att hitta snygga saker! Gillar 80-talaren bäst :-)

  SvaraRadera
 3. Snygga! Så fort man vet lite mer om någonting man har köpt så blir det intressant och man börjar att snegla efter fler, det är så samlandet fungerar :)Du hittar säkert fler.

  SvaraRadera
 4. Snygga! Aldrig sett något av denna konstnär innan, men var verkligen häftiga.

  Gillar också denna typ av konst. Snygg inramning!

  SvaraRadera
 5. Här gillar jag. Vad roligt att hitta lite läckra tavlor också.
  Har funderat på om man inte ska börja leta lite läcker konst.

  SvaraRadera
 6. Riktigt snygga säger jag och instämmer med övriga.

  SvaraRadera
 7. Hej på dig! Hittade dig när jag googlade runt lite...Kul att se att du gillar min pappas tavlor :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan, har ett arkiv.ex (meditation) daterad -55 om den kan vara av intresse.

   Radera
 8. Hejsan Har en tavla av P H som är till salu. Meditation (arkiv ex) signerad och daterad -55.

  SvaraRadera