11 december 2011

Min första golvvas

Min första golvvas blev inte riktigt den jag hade trott, inte heller blev den min på ett sätt som jag hade väntat mig. Hade egentligen siktet inställt på en Paprika eller Negro från Upsala Ekeby men nu blev det istället en vas i serien Ax av Berit Ternell från Gefle (just den här vasen tillverkades 1958-64) i Alba-glasyr. Hade redan en mindre modell i samma serie och samma glasyr - för att inte tala om mina underbara Ax-assietter med Astra-glasyren som jag köpte på Antik & Kuriosa tidigare i höst.

Och hur blev den min då? Jo i veckan var jag nere och jobbade på Malmö-kontoret ett par dagar och passade då på att bo hos en av mina bästa vänner, bra mycket trevligare än något trist hotellrum. Där hittade jag den här vackra vasen, smutsig och undanskuffad i ett hörn i sovrummet. Min vän jobbar på Myrorna och får såklart bra priser på allt där, han hade för sig att han fått köpa den här för 25 kr för att den var så skitig... När han såg hur mycket jag tyckte om den så gav han mig den i tidig julklapp! En sak mindre att försöka få ren tyckte han, ett härligt diskprojekt tyckte jag. Och med lite kämparglöd och ett par timmars skrubbande så blev den i princip som ny! Inte minsta skråma eller nagg och alldeles, alldeles underbar!

22 kommentarer:

 1. oj, oj...så fin! Snäll kompis!

  SvaraRadera
 2. Men Grattis! En riktigt snygg golvvas!
  Och grattis till att ha såna goa vänner! Kram.

  SvaraRadera
 3. Ahhh...underbar! Jag har letat efter en sån, men det dyker ju inte upp såna så ofta. T9 heter modellen förresten. Jag har ju det stora fruktfatet i denna Alba-glasyren, annars vaser i olika färger som du sett.

  SvaraRadera
 4. Helt enkelt... Supersnygg! Ql med sådana kompisar.

  SvaraRadera
 5. Skitsnygg!! Jag hade också en gång en golvvas, en jättesnygg. Men samtidigt hade vi två kattungar i familjen. Två kattungar som rev ner och välte allt som gick att välta... Så vasen gick sönder. Snyft!

  SvaraRadera
 6. Verkligen jättefin, grattis! Jag måste säga det igen, tror att jag har nämnt det tidigare, men det är verkligen kul att komma hem med något som är riktigt smutsigt eller trasigt och sedan bara tvätta/reparera och se något fint växa fram :)

  Mitt senaste smutsiga fynd blev dock aldrig rent. Köpte en plåtbricka med cirklar i regnbågens färger (du vet nog vilken). Den var täckt med något kladd. Jag trodde att det bara var köksflott (sådant som lägger sig som en hinna över allting som man har för nära spisen) och att den skulle bli fin igen med lite diskmedel. Men inte det inte. Till min stora besvikelse så var kladdet något annat, hur mycket jag än skrubbar så slutar det med att den fortfarande är kladdig. Trååååkigt! :(

  SvaraRadera
 7. Vilken julklapp! Härligt :)

  SvaraRadera
 8. Grattis till fyndet(julklappen!)

  SvaraRadera
 9. Vilket fynd, övriga kommentar är överflödiga!

  Hälsningar,
  Kristina

  SvaraRadera
 10. Var det inte en sådan blå som fanns på auktion? Den kanske blev dyr, men nu fick du i alla fall en fin vit för bokstavligen inga pengar alls :) Congratulations!

  SvaraRadera
 11. Så ska det gå till ibland, Grattis! :)

  SvaraRadera
 12. Det kallar jag fynd...... Så stilren. Grattis

  SvaraRadera
 13. wow, mycket trevlig golvvas! jag är allt lite avis på dig nu!

  SvaraRadera
 14. Superfin, och en superkompis! Grattis!

  Jag länkar till dina Lars Nyman-tryck, hoppas det går bra!

  /Josefin

  SvaraRadera
 15. Vänner ska man vara rädd om.
  Och nu vet jag varför jag aldrig hittar något på Myrorna ;-)

  SvaraRadera
 16. Nu har jag också en sådan... Fabulös är vad den är. Bättre i verkligheten än på bild måste jag nog säga. Och du fick en fin klapp. Jag betalade 700 kr för min... Tips på rengöring? Bara diska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, bilden gör den verkligen inte rättvisa! Den är helt underbar och jag hade gärna haft den i Astra-glasyren med! ;)
   Jag la den i blöt i varmt vatten och diskmedel och sen var det bara skrubba-skrubba-skrubba som gällde. Händerna var helt trasiga efteråt och det tod lång tid, men det var det värt!

   Radera