27 juli 2012

Fynd från loppisracet, del 1


Efter några hektiska dagar har livet börjat återgå till det normala och jag har tid att ta in allt fint som fick följa med hem från årets loppisrace som gick från Gävle upp till Sundsvall och sedan med avslutning för delar av sällskapet i Täby. Det är så härligt att gå runt i nya lägenheten och se de nya fynden här och där, som en påminnelse om de trevliga dagarna. På en hylla i köket hamnade den här snygga teburken, Lundgrens äkta special Kina thé, som jag hittade på Klenoden i Sundsvall. Jag hade ratat många fina plåtburkar under våra loppisbesök men just den här fastnade jag för. Och fast den såldes i en antikaffär var priset överkomliga 30 kr. Men vad är det för något som sticker ner framför burkarna? Är det en svans...?!

Jodå, och svansen tillhör den här mystiska krabaten som Herr Movarp introducerade mig för hos Auktionshallen i Järbo. Krabaten är en liten mörksugga, en mytologisk varelse som härstammar från Dalarna och som sägs leva på mörker och små barn...! Just den här figuren togs fram av Verner Molin och Birger Eriksson 1956 för att säljas som dalasouvenir och dra in pengar till Mörksuggefonden och den tillverkas än idag i Gisselbo. Även denna kostade 30 kr och ni vet ju att jag har svårt att motstå små söta filurer så det var ingen tvekan om att den skulle följa med mig hem!


Flera av oss som var med på resan köpte fina plastmattor och jag var på jakt efter fler som sällskap till förra årets matta och slog till på två till. Den här blå köpte Femtiotalsjakten i en antikaffär i Sandviken tillsammans med en gul men ångrade sig sedan, till min stora lycka. Här hamnade den bredvid sängen och gör mig lycklig varje morgon när jag sätter ner fötterna på den.


Matta nummer två är en kortare variant i läcker turkos färg som låg och väntade på mig i en antikaffär i Sundsvall som jag tyvärr glömt namnet på. Den har hittat sitt nya hem i mitt kök och den är så snygg!
Edit: efter att ha gnuggat geniknölarna lite (och med hjälp av Google, som alltid) så har jag nu fått fram att det var på Bengts Sterbhus Antik & Loppmarknad som jag hittade plastmattan.


Första dagen på vårt loppisrace gav klen utdelning för min del, jag tror jag räknade ut att jag spenderat dryga hundralappen den dagen. Dagens första inköp gjordes på Erikshjälpen i Gävle och det blev två tillskott till min samling blå ljusstakar från Lindshammar och Urshult för en femma styck. Samlingen huserar för tillfället på min snygga stringsekretär men fortsätter jag att samla på mig ljusstakar i den här takten får den snart flytta.

Det var några av fynden i alla fall, fortsättning följer...

21 kommentarer:

 1. Teburken är ju finfin! Såg aldrig när du köpte den. Bra att du övertog den blå mattan :-)

  SvaraRadera
 2. Antikaffären hette Klenoden. Det var blandat billigt och dyrt där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte faktiskt inte på Klenoden utan stället vi var på innan, där man gick ner för en backe och in i något som liknade en stor källarlokal. Kanske mer loppis än antikaffär ändå. Minns du vad den hette?

   Radera
 3. En mörksugga har jag också, den har vaktat i mitt vardagsrum i många år. Dock skötte den sig och käkade inte upp ungarna när de var små...

  SvaraRadera
 4. Tänk att jag missade Klenoden igår när jag var i Sundsvall...nåja, en orsak att återvända kanske. Fina ljusstakar! Och burkarna...åååhh !

  SvaraRadera
 5. Mörkskuggan är en klassiker, hummm kanske dax att söka fram min? Undrar var den gömmer sig?

  SvaraRadera
 6. Den turkosa mattan var ju helt fantastisk! Älskar färgerna :)

  SvaraRadera
 7. Snygga mattor! Och lundgrenburken känns ju som ett fynd. Längesen jag var på Klenoden (kommer från S-vall ursprungligen) men skulle jag hitta en sån burk skulle jag köpa den i present åt min kompis som heter Lundgren. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lundgrens gjorde visst en hel del olika tesorter som paketerades i fina burkar, så du hittar säkert någon till din kompis! :)

   Radera
 8. Mycket fin burk! En mörksugga hade vi hemma i köket när jag var liten. Sedan har jag haft en egen, men ja är osäker på var den är nu.

  SvaraRadera
 9. Det låter som en jättekul resa. Vilka fina mattor och söt burk. Det ska verkligen bli spännande att se resten av fynden!

  SvaraRadera
 10. Så snyggt med så många ljusstakar, det blir en så skön känsla jämfört med om man bara har ett par. Mattorna är super de också.

  SvaraRadera
 11. Mattorna var ju superläckra. Gillar också de där ljusstakarna. Hur snygga som helst, särskilt i en grupp med många. Blir riktigt maffigt då!

  SvaraRadera
 12. Hej! Vilken rolig blogg du har! Har läst större delen av den under semestern, lärt mig en massa, hittat bra länkar, och insett att jag har en hel del retrogrejor hemma :) Köper normalt sett lite äldre grejor på loppis. Eller egentligen helt utan ordning, sånt jag tycker är fint, men brukar fastna för sekelskifte fram till 40-tal mest. Hittade hit när jag letade efter en blå karaff på nätet, du har en likadan grön.
  Lite roligt med mörksuggan, jag har inte sett den svenska varianten, men det finns en liknande variant i den japanska filmen My neighbor Totoro, liten svart, lever på mörker och barnen är iaf rädda för den, tror inte det framgår om de äter barn.
  Hälsningar Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Linda, så roligt att du hittat hit och gillar min blogg! :) Karaffen är väldigt fin men jag har inte heller lyckats få fram någon information om var den kommer ifrån. Säljaren gissade Flygsfors men jag är inte så säker på det.

   Radera
 13. Så mycket fint! Plastmattorna var kanon!

  SvaraRadera
 14. Det är svårt att komma ifrån att kombinationen teak + turkos/blå är nåt alldeles speciellt. Jag känner mig nödgad att införskaffa ett teakbord...

  SvaraRadera
 15. Vilka fina fynd! Nästa resa i gör norrut måste ni komma förbi Graninge Bruk. Det är bara 8 mil från Sundsvall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som vi önskade att vi hade hunnit åka dit!!! Vi håller tummarna för 2013! :)

   Radera
 16. Ojojoj! Vilka härliga fynd du gjort. Snyggt fotade som alltid. Det är så kul att följa loppisraceinläggen. Något jag själv drömmer om att kunna göra i framtiden. Maken och jag pratade om det på semestern. Vilken dröm att låta barnen semestra med släktingar några dagar utan oss. Sen öser vi på. Inte en loppisskylt skulle vi undvika. Hej och hå.
  Kanske redan nästa sommar. TACK för inspirationen du/ni ger. Fantastiskt kul.

  SvaraRadera