30 juli 2012

Fynd från loppisracet, del 2Ytterligare några fynd är uppackade och tillfixade! I antikaffären (som jag fortfarande inte minns namnet på) i Sundsvall där jag köpte den turkosgrå plastmattan hittade jag även en bit av det här läckra tyget från Tuppen textil. Lite sökande på kära Google berättar att tuppen skapades som en symbol för textilföretaget med samma namn (som grundades redan 1852 i Norrköping). Den skapades av Tore Engman till den nya avdelningen "Modetuppen" och blev snabbt en populär souvenir i Norrköping. Verkar ha funnits som träfigur (en väldigt snygg sådan!) men även tryckt på tyg och som förkläde. Jag är väldigt nöjd med min lilla tygbit som jag funderar på att spänna upp och ha som tavla.
Edit: efter att ha gnuggat geniknölarna lite (och med hjälp av Google, som alltid) så har jag nu fått fram att det var på Bengts Sterbhus Antik & Loppmarknad som jag hittade tyget och plastmattan.
Även i år besökte vi Knektplatsen i Rättvik. Förra året gjorde syndafallet att det fanns en hel del bra fynd kvar när vi kom dit, det var bland annat där jag fyndade min snygga Negrovas. I år strålade solen och vi kom ganska sent så fyndchansen var inte lika hög men jag hittade en del fint ändå. Mitt första köp här var de här tjusiga tidningarna, Allers från 1938. Köpte dem mest för de fina framsidornas skull men de innehåller en del rolig läsning, trevliga annonser och noveller med. (Klicka på bilderna för att se dem i större format.)

I Svartvik hittade vi en mycket trevlig antikloppis där man kunde gå och titta länge länge. Här föddes en idé om att jag skulle påbörja en liten samling med udda mässingsljusstakar i snygg design och jag köpte med mig två stycken som start. Den vänstra är märkt "Danish handmade" undertill och den andra är helt omärkt. De behöver putsas upp lite men sen kommer de bli hur snygga som helst!

Och min vana trogen passade jag på att utöka min samling med gamla böcker med snygga omslag lite, svårt att låta bli när de är så billiga!

"Med Mike Joslin på Guldkusten" av Mike Joslin (omslag av Erik Prytz 1954) hittade jag på en loppis i Gävle för en krona.

"Indonesisk morgon" av Karl Eskelund (från 1957, inga uppgifter om vem som stått för omslaget) fick jag betala en hel tia för, men så blev vi alla bjudna på fika av det mycket trevliga paret som hade loppis i ladan vid sin gård. Underbar avslutning på första loppisdagen och ett fint minne som jag kommer tänka på varje gång jag ser boken.

"Resa utan slut" av Nils Fredricson (omslag av Lars Norrman 1956) minns jag inte var jag hittade, men den är lika fin för det.

"Kung av vankelmod" av Gösta Gustav-Janson (från 1963, inga uppgifter om vem som gjort omslaget) hittade jag i Sundsvall tillsammans med..

"Fortfarande uppriktig" av Peter Freuchen (från 1960, inte heller här finns uppgifter om vem som gjort omslaget). Och den får avsluta den här omgångens fyndrapport. Men det finns mer att visa!!

21 kommentarer:

 1. Åh, skulle jag hitta den som duk så är det väl den ultimata påskduken som kommer att tas fram - jättefin!
  Kul att få läsa om era fynd på turen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är egentligen inte mycket för påskpynt men de här snygga tupparna kan väl omvända vem som helst! :)

   Radera
 2. Tuppen, åh så fint. Böckerna med alla vackra omslag.Lampan jag tänkte på är den blåa på min blogg. Men var det golvlampa du ville ha?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo precis, det är en golvlampa jag behöver. Men du har nog inga problem att hitta någon annan som är sugen på din blå Luxus! :)

   Radera
 3. Spännande att se din samling ljusstakar växa fram:)
  Jag älskar också tuppen, alldeles underbar.

  SvaraRadera
 4. Tuppen-tyget! Såååå vackert! Kul att se alla fynd! :)

  SvaraRadera
 5. Roligt att se alla dina fynd du gjorde under resan. Mycket vackert och många spännade fynd.

  Kommer att bli jättesnyggt med massa olika mässings ljusstakar i olika former sedan. Går ju faktiskt att komma över billigt fortfarande.

  SvaraRadera
 6. Antikaffären hette Klenoden. Omlaget på "Indonesisk morgon" var fint!

  SvaraRadera
 7. Vilka fina fynd!! Håller med om att tidningarna är roliga att läsa! Särskilt anonserna gillar jag:) vad gör du med dina vackra böcker? Har länge funderat på hur jag skulle kunna ha dem för att se annat än ryggarna för de är ju inte lika fina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tråkiga svaret för böckernas del är att de just nu står instängda i mitt teakskåp i väntan på att jag ska hitta en stringhylla till vardagsrummet. Skulle helst vilja ha en dubbel stringhylla med svarta gavlar och tidningshylla så man kan lägga fram några av favoritböckerna på tidningshyllan och se de snygga omslagen lite bättre där.

   Radera
 8. God grafisk design håller i en evighet!
  Jag skall till Täby på lördag, är missen tillräckligt frisk så du kan hänga på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore jättekul att följa med så jag hoppas verkligen det! Vi kan väl höras närmre helgen och stämma av?

   Radera
 9. Åh Tuppen var så fin! <3

  Stället du köpte den och plastmattan på heter Bengt´s Sterbhus Auktioner. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Yvonne, Googlade fram det samtidigt som jag såg din kommentar! :) Hur kunde jag glömma namnet på det trevliga stället?

   Radera
 10. Instämmer med övriga om Tuppen-tyget, vilket fynd! Och böckerna är så snygga :)

  SvaraRadera
 11. Det tyget känner jag igen :) Dels en i samlingen och en till salu. I ditt blåa hem så passar det ju utmärkt. Bokomslagen är ju konst till en mycket billig penning.

  Tack för din bevakning på blocket och mejl. Tyvärr var skåpet för lågt annars hade det varit perfekt.

  SvaraRadera
 12. Tyget var fantastiskt. Och böckerna är jättefina! ren konst. En mässingsljustakesamling är ett måste och inte omöjlig att uppnå. På landet har jag ett gäng äldre. Hemma har jag påbörjat en samling med mer modern formgivling. Samlingen består f.n. av 1 st ;-)

  SvaraRadera
 13. Det finns en utställning om Tuppen textil på Norrköpings stadsmusem. En riktigt intressant utställning för en textilnörd som mig...och en del andra ;-)
  http://www.norrkoping.se/kultur-fritid/museer/stadsmuseum/utstallningar/textil/

  SvaraRadera
 14. Tuppentyget är helt fantastiskt! Och snygga bokomslag!

  SvaraRadera
 15. Instämmer med övriga, Tuppentyget är verkligen läckert!

  SvaraRadera
 16. Åh , vilka fantastiska böcker! Jag är enormt svag för snygga bokomslag jag med! Men läser jag dom , inte någon gång tror jag. ..

  SvaraRadera