27 juni 2011

Scherzo i grått?!För er som följt den här bloggen ett tag så är det väl knappast någon nyhet att jag fallit pladask för serien Scherzo från Rörstrand? Och för eventuella nya läsare kan jag berätta att Scherzo är en serie om tio delar (askfat, fat och vaser) som tillverkades i början av 60-talet och som eventuellt kan vara formgiven av Gunnar Nylund. Tyvärr vet inte ens Rörstrand så mycket om den här serien men det jag luskat fram är att serien finns i beige, lila (den färg jag samlar på) och vitt. Den har även gjorts i grönt men går då under namnet Oliv.

Men nyligen hittade jag det här lilla askfatet på Tradera, uppenbarligen i samma form som Scherzo men nu i en matt grå glasyr. Det är tydligt märkt UHB på undersidan och då alltså en företagsgåva. Så nu är jag såklart nyfiken på om alla 10 delarna gjordes i grått för UHB eller om det bara är det här fatet? Den som letar får se...

Alla mina inlägg om Scherzo hittar ni här och ordningsfruns Oliv-samling finns här.

5 kommentarer:

 1. Gillar den skarpt i grått!

  SvaraRadera
 2. Läcker! Jag är nyfiken på märkningen. Kan man läsa mer någonstans om UHB? Jag har sett det sigillet någon gång tidigare, och då hade jag ingen aning om vad det betydde.

  SvaraRadera
 3. Även om man har samlat en serie ganska länge så kan det plötsligt dyka upp nya färger och varianter. Något av charmen med att samla en serie.
  Den där märkningen (UHB) har jag på några metalldelar från Gense också. Vet du vad den står för?

  SvaraRadera
 4. Efter en snabb sökning på Google ser jag att UHB står för Uddeholmsbolagen.
  Se mössmärke här:
  http://www.samlaren.org/mossmarken/108.htm

  SvaraRadera
 5. Hei på deg, for en flott blogg du har. Jeg skal til Stockholm om en uke, og lurer på om du har lyst til å komme med noen tips til meg på om det er noen butikker man får tag på retro tyg i Stockholm sentrum (retro påslakan eller annat tyg) Vi skal oppholde oss i Stockholm i 4 dager. Jeg hadde blitt så glad om du kunne komme med noen tips;)) Gleder meg til å følge bloggen din videre, hilsen Wilhelmines blogg i Norge;))

  SvaraRadera