16 februari 2011

Jerry Roupe bidrar med ännu en retrofågel

För er som följt min blogg ett tag så är det knappast någon hemlighet att jag gillar retrofåglar. Och den senaste tiden har jag börjat få upp ögonen för retrotextil också. Så den här bonaden som jag fyndade på Tradera för ett tag sedan passar mig perfekt!


Bonaden är riktigt maffig, mäter imponerande 70x98cm. Planen är att rama in den så småningom, nu är den bara slarvigt upphängd på en caféstång.
Den är formgiven av Jerry Roupe, kanske mest känd för sin söta bonad Tomteparaden (som jag har, nerpackad i någon låda). Jag har inte lyckats hitta så mycket info om henne men här kommer ett kort urdrag från lokaltidningen Mitt i Söderort:
"Jerry Roupe blev känd inte minst för sitt abstrakta måleri där former och färger gav varandra lyster, klang, rörelse och djup. Jerry Roupe var konstnär i nära 70 år. Som ung började hon arbeta i en dekorationsateljé där hon var affischtecknare och bokillustratör. Men hon målade också fritt, och den delen tog så småningom över hand. Hennes sista utställning var på Utställningssalongen på Östermalm hösten 2004."
Jerry Roupe dog hösten 2005, 86 år gammal.

10 kommentarer:

 1. Mycket vacker bonad som ger ett seriöst intryck. Du gör rätt i att rama i och hänga upp den på ett bra ställe hemma där du kan njuta av den varje dag. (det hade jag gjort iaf) Jag gillar även färgerna. ta gärna kort på den och visa hur slutresultatet blev.

  bästa hälsningar
  Fru ljunggren

  SvaraRadera
 2. Hej hopp! Fin textilbonad! Ska du på antikmässan på lördag i Älvsjö? Vore skoj att träffas där, har slängt ut frågan till några till bloggare...hör av dig.

  SvaraRadera
 3. Jättetjusig! Som jag tidigare skrivit om gillar jag henne skarpt. Jag har dock inte sett denna tidigare. Jättekul att se å du - rama in den! Den håller ju bättre (bleks ej) och ser "proffsigare" ut, tycker jag, tralala...

  SvaraRadera
 4. Tänkte bara meddela, om du inte redan har koll, att Californiafatet jag har ligger ute på Tradera nu, 5 timmar kvar och budet ligger just nu på 510;-. Kanske lite dyrt, men jag ville meddela dig iallafall! :)
  http://www.tradera.com/Frack-California-skal-Rorstrand-Stalhane-50-tal-auktion_341139_127097129

  SvaraRadera
 5. Intressant. Jag råkar också nämligen ha Tomteparaden som jag fick av min mormor. Kanske dags att hänga upp den på julen! :-)

  SvaraRadera
 6. Tack alla - nu är jag helt säker på att jag ska rama in den så fort som möjligt! :)
  (Vit eller svart ram?)

  Fru Ljunggren - lovar att ordna ett foto på den inramade bonaden! Tack för din fina kommentar!

  Gila - visst ska jag dit! Hoppas vi kan ses där!

  khina - gillar också Roupe och tycker att en här känns lite ovanlig, inte lika färgstark som många av hennes andra verk. Men väldigt fin ändå!

  sandra - tack för tipset! Lite dyr är den allt, men om den inte rasar iväg ännu mer så ska jag nog lägga ett bud...

  Ulrika - ja det tycker jag absolut att du ska! Den är ju jättesöt! (Och verkade vara en av julens storsäljare på Tradera...)

  SvaraRadera
 7. :-) Den har jag också - jag samlar lite på JR.

  SvaraRadera