12 juli 2011

Grill, ännu en ny favorit
Under första besöket på bakluckeloppisen i Täby snubblade jag över en fin såskanna från Norska Figgjo Flint med dekoren Grill av Turi Gramstad-Oliver. Föll för de klara fina färgerna, de detaljerade dekorerna och den fina formen. Gjorde en snabb sökning efter serien på Tradera och hittade då den här underbara soppterrinen, klart jag skulle ha den! Konstigt nog var det ingen annan som budade på den så nu är den min! Hämtade hem snyggingen igår och det är en rejäl pjäs, min första soppterrin så ni kan räkna med att jag kommer bjuda på soppa många gånger i höst!

Turi Gramstad-Oliver föddes 1938 och hon arbetade för Figgjo Fajanse 1960 - 1980 där hon gjorde många av fabrikens mest populära dekorer. (Till exempel Clupea, Lotte, Saga och Tor Viking.) Jag gillar att många av hennes dekorer är så detaljerade, det finns så mycket fint att titta på. Och det är väl inte så svårt att gissa varför jag föll för Grill, ni ser ju fåglarna...

11 kommentarer:

 1. Det är norska fynd som är det nya svarta! Bra info också.

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att se något nytt under solen, har aldrig sett den dekoren tidigare. Såg ju en del när vi var i Norge i somras mest från Porsgrund

  SvaraRadera
 3. Oj, så fin vilken härlig dekor!

  SvaraRadera
 4. Förra året missade vi en jättehäfig norsk kaffeservis. De finns verkligen i härliga,glada dekorer.
  GRATTIS till jättefina fynd. Norge är på uppgång.

  SvaraRadera
 5. så fina,helt underbara fåglar!

  SvaraRadera
 6. Läcker soppskål! Ser fram emot när du ska bjuda oss alla bloggare på soppa i höst! Jag kommer!
  Din väska är klar oxå! Har lagt ut den på min sida för granskning! Jag mailar dig om leverering och allt det där. :)

  SvaraRadera
 7. Norska grejer, speciallt Stavanger /Inger Waage och Turi design (Figgjo) har varit poppis i Norge länge, men man kan fortfarande fynda dem i Sverige som tur är, jag samlar på mig och säljer en del till ett par som vi känner, han har norskt ursprung och har ärvt en del från släktingar som han kompletterar så gott det går :-) Har också några IW-föremål som jag gillar skarpt!

  SvaraRadera
 8. Vilken härlig form! Såskannan ser ju ut som en knubbig liten fågel.

  SvaraRadera
 9. La Mome - eller hur! Tack! :)

  Randiga Tråden - tack! :)

  Cinna - kan tänka mig det! Hade varit jättekul att åka och loppa lite i Norge. Det norska porslinet är väl såklart dyrare där men det vore kul att få se mer av dessa vackra dekorer.

  Maria - jag kan bara hålla med! ;)

  Jess - attans! Bättre lycka den här sommaren! :)

  Boel - tack! :)

  Dollybird - klart jag ska bjuda er på soppkalas, vilken bra idé! :) Ser fram emot att få hem den snygga väskan!

  Herr Movarp - ja, här lönar det sig helt klart att samla på norskt och danskt. Fortfarande väldigt prisvärt här om man jämför med porslin från Rörstrand och Gustavsberg.

  eli - kan bara hålla med, formen liknar inte någon annan jag sett och jag tycker att de är så fina! Hoppas jag hittar fler delar på vår loppistur. :)

  SvaraRadera
 10. Hei, Dette mønstret er virkelig fint og litt uvanlig da det ble produsert i bare tre år, fra 1965 til 1968. Jeg jobber med å sette sammen en bok med all Figgjo-dekoren fra 1949 til 1980. Kunne jeg benytte bildet av dette bildet i boken, mot honorar og kreditere deg som fotograf? Beste hilsen Rune Stubrud

  SvaraRadera