11 januari 2011

Samling nr 2: Rörstrands California

Och nu har det blivit dags att presentera den andra serien som jag tänkt börja samla på, Rörstrands California. Precis som med Sparaxis så har upphovsmannen bakom California varit ganska omtvistad men i boken Stålhane av Petter Eklund och Patrik Johansson slås det fast att det är Carl-Harry Stålhane som formgivit den 1952.

Serien består av 14 olika delar, se bilden här ovanför (som jag fått låna av Herr Movarp med Porslinsbloggen). Den finns i ett flertal olika färgkombinationer: röd, röd/grå, blå, gul/svart, grön/svart, turkos/svart och gul/grå/svart.

Edit: form55 tipsar om att blomkrukan SPC och kruset SEY finns i två olika storlekar! Så nu blev jag ännu mer sugen på att samla på mig ett gäng blomkrukor.

Edit 2: Har sett att det ligger en blå/grå skål ute på Tradera! Ännu en färgkombination alltså!


Och såhär ser min väldigt brokiga samling ut såhär långt: två assietter SFB i röd/grått, en skål SEU i gul/grå/svart, två skålar SET en röd/grå och en grön/svart, en cigarettbägare SEV i blått och tre askfat SES ett blått, ett gul/svart och ett turkos/svart. Det är en väldig blandning av färger men tyvärr inte så många olika modeller än så länge.

Det är kul att ha delar i alla olika färgställningar (om det nu inte finns fler som jag inte känner till) men jag tänker faktiskt vara lite kräsen i min California-samling framöver och främst satsa på delar i grön/svart och turkos/svart och kanske även den blå till rätt pris. Drömmen är ett gäng blomkrukor eller den stora fruktskålen, helst i turkos/svart.

I slutet av veckan presenterar jag den sista av de tre serierna jag börjat samla på, förhoppningsvis kompletterad med ytterligare en del. (Och snart ska det väl komma upp en presentation av alla söta retrofåglar som byggt bo i min lägenhet också.)

14 kommentarer:

 1. Jag har ju sejdeln, annars har jag gjort mig av med alla delar jag hade förut. Blomkrukan och kruset med den sneda öppningen finns i minst två storlekar, men det visste du kanske.

  SvaraRadera
 2. Så många delar du har! Nu skäms jag nästan att jag inte har mera "riktning" på mitt loppande. Jag köper allt som faller mig in! Men se så roligt det blir när man kan jobba ihop alla delar och har ett mål med sitt samlande. Eftersom vi delvis delar jaktmark lovar jag att hålla ögonen öppna och tipsa snabbt i det fall jag springer på någon del :)

  SvaraRadera
 3. Jag gillar också California, och precis som dig så tänker jag koncentrera mig på två färgkombinationer, lime/svart och turkos/svart...jag har enbart kollat på loppisar och så ännu, mer målmedveten än så är jag inte :-)

  Detta i sin tur innebär att jag har en hel del delar som ska bort, två stora fruktfat, ett rött och ett **blått**, ett krus i rött/grått etc. Jag hade ju tänt föreslå den grön/svarta skålen som bytesobjekt, men då faller ju det...fast det vette tusan om inte turkos/svart faller mig ännu bättre på läppen :-))

  SvaraRadera
 4. form55 - ja din sejdel var ett grymt bra fynd! Och nej, jag visste faktiskt inte att de fanns i två olika storlekar. Tack för infon!

  Loppistan - jag fyndar ju fortfarande glatt i alla kategorier så länge det är billigt. ;) Men de här tre serierna är de som jag kan tänka mig att betala lite extra för. Och börja inte samla, det blir bara dyrt... Men tack för hjälpen, det är alltid bra att ha några extra ögon ute som spanar åt en!

  Maria - tack, det tycker jag också!

  Herr Movarp - typiskt att vi fastnat för samma färger, annars hade det varit perfekt att kunna byta lite delar med varandra. Håller med om att den turkos/svarta nog är finast men jag tänker att den kan vara fint att komplettera med några delar i grön/svart. :)

  SvaraRadera
 5. Vilken fin samling du har!!!
  Det finns så mycket fint att samla på och ibland önskar man att det fanns lite mer plats i skåpen så man kunde samla på lite fler fina saker. Lycka till med California!

  SvaraRadera
 6. Cinna - ja det är inte helt enkelt att välja vad man ska samla på. För min del har alla tre samlingana börjat av en ren slump, jag har råkat hitta någon del billigt på loppis och när jag sökt på serien och hittat bilder på övriga delar så har jag fastnat.
  Och jag är allt lite nyfiken på att se hur du får plats med alla dina läckra vaser! :)

  SvaraRadera
 7. Hej! Hittade precis till din fina blogg! Kul att vi båda är från stan! Undrar om vi setts på våra loppisjakter? :)
  Jag tänkte höra om du kunde hjälpa mig, jag har ett fat som jag inte kunnat hitta ursprunget till, men nu när jag såg din Californiasamling tycker jag det ser väldigt likt ut. Kolla in länken o säg vad du tror! http://livetpasofieberg.blogspot.com/2010/04/bokklok_28.html

  Kram sandra

  SvaraRadera
 8. Sandra - vad roligt att du hittat hit! Och vem vet, det har vi säkert gjort någon gång!
  Visst är det ett California-fat du har, supersnyggt! :)

  SvaraRadera
 9. hejsan, jag säljer en liten skål i serien california, som är röd/grå. Hör av dig om du är intresserad. modellmatch@hotmail.com

  SvaraRadera
 10. Anonym - tack för tipset men jag försöker koncentrera mig på de turkos/svarta delarna. :)

  SvaraRadera
 11. Hej! Jag har den röda vasen :). Den är ju turkos innuti men vet inte om det är av intresse för dig. Absolutrut@hotmail.com

  SvaraRadera
 12. Hej Absolutrut! Kul att du hörde av dig, men tyvärr så är det ju främst de turkos/svarta och grön/svarta delarna jag samlar på. Men lägg ut den på Tradera, så kan du säkert tjäna en bra hacka på den!

  SvaraRadera
 13. Tips: På Myrorna i Ropsten tror jag det fanns ett rött litet fat för 40 kr. Stod i skåpet vid kassan. 95% säker att det var California.

  SvaraRadera