24 november 2010

Färgat glas

Den senaste tiden har det trillat in lite vackert färgat glas hos mig, mycket trevligt måste jag säga!

Först ut är de här höga dricksglasen, ännu en present från min snälla mamma. (Ber om ursäkt för att de är lite fingeravtrycks-flottiga, borde putsat upp dom innan jag fotade...) De har en tjock botten i klarglas och en härlig blå färg som nästan blir lite blålila längst ner. På den lilla runda etiketten står det "Made in Sweden". Jag har fått för mig att de kan komma från Åseda, någon som vet?

Edit: Herr Movarp bekräftar att glasen är från Åseda, formgivna av Bo Borgström. Modellen heter antingen Pia eller Sonja.

De här små söta lövformade faten från Reijmyre fyndade jag på min favoritloppis i lördags, det fanns fyra likadana i klarglas också men jag föll bara för de gröna. Gissar att de använts som individuella askfat, eller kanske som fat till tepåsar? Jag vet inte riktigt vad de ska fylla för funktion hos mig eftersom jag varken röker eller dricker te, men för en femma styck kunde jag inte låta bli!

Och så har jag hittat lite mer Reffa, i "rätt" färg dessutom... Det här måste nog nästan vara de minsta delarna som gjorts i serien. Vasen (som även Annette på Retroporslin fyndat) är väl lagom stor för tandpetare och det pyttelilla fatet är inte många centimeter i diameter. Men fina är dom, båda två!

4 kommentarer:

 1. Glasen är Åseda, Bo Borgström. De heter antingen Pia eller Sonja och finns i olika färger, jag har en hel del exakt likadana blå med klarglas. Det som skiljer Pia och Sonja är att den ena är enfärgad medan den andra har klarglas i botten. Kolla in gruppen Åseda-glas på Facebook om du inte gjort det redan, där har vi lagt in massor av bilder på bl.a. såna glas.

  De små Reffla-delarna du har är en cigarettbägare och ett kuvert-askfat (för en person därav storleken), liksom de Reijmyre-askfaten (tror jag också).

  SvaraRadera
 2. Tack Benny, jag gissade nästan att du skulle kunna hjälpa mig på det här området. :)
  Ska genast gå med i Åseda-gruppen och titta på alla bilder!

  SvaraRadera
 3. Vad roligt - nu fick ju också jag svar på vad den lilla "vasen" var för något.
  Vilka vackra blå glas din mamma givit dig.
  Just nu känner jag att jag är väldigt inne på glas - det är roligt för det är en ny värld som öppnar sig - igen!

  SvaraRadera
 4. Annette - ja, fast jag tycker att vas låter bättre än cigarettbägare. ;)
  Jag har också halkat in mer i glasvärlden och särskilt då färgat glas. Alltid roligt med lite nytt att samla på!

  SvaraRadera