13 november 2010

Nedräkning till jul

Dagens tur till min favoritloppis höll på att bli en riktig besvikelse, jag gick ett par varv utan att hitta något som riktigt fångade mitt intresse. Det var först när jag skulle bege mig hemåt som jag fick syn på den här vackra adventsljusstaken som stod lite undangömd högst upp på en hylla.

Den kommer från Gefle Porslinsfabrik och av stämpeln att döma tyckte jag att den såg ut att vara ganska gammal. Ovanför logon står det 1777, efter en snabb sökning på nätet fick jag veta att det är glasyrens beteckning och just 1777 kallas "spenatgrön med svarta effekter" och gjordes 1930-43. Jag tycker att den är otroligt snygg och tänker mig några julröda äpplen, nötter eller kanske några fina julkulor i skålen. (Tur att det bara är två veckor kvar till första advent!) Och jag vet precis var den ska stå, tror att den kommer passa perfekt på...

... matbordet i vardagsrummet. Då åker den avlånga vita skålen bort och adventsljusstaken får stå och umgås med fatet och vasen från Bo Fajans. (Har jag inte helt fel för mig är vasen en Ewald Dahlskog, någon som kan bekräfta?)

Och på tal om Bo Fajans - överst på min önskelista till jul står boken Bo Fajans keramiktillverkning i Gävle 1874-1967 av Birgitta Lundblad. Om någon av er läsare har en sådan bok som bara ligger och skräpar därhemma så köper jag den mer än gärna!

5 kommentarer:

 1. Riktigt fin. skönt att du hittade något. Man vill ju inte komma hem tomhänt :)

  SvaraRadera
 2. För en stund föll all vacker keramik i bakgrunden.Vilken fantastiskt vacker katt :)

  SvaraRadera
 3. Det kommer bli en jättefin adventsdekoration! Lyckat loppisbesök:)

  SvaraRadera
 4. Angående boken så är det i alla fall begagnat som gäller, den går inte att få tag i längre. Jag köpte det sista exemplaret som Gefle-keramikens vänner hade i våras. Jag vet inte heller om det är någon uppdatering eller nyutgåva som är aktuell, boken har ju ganska många år på nacken, det är dessutom massor av luckor i förteckningarna, det beror på bristfälligt underlag enligt Birgitta Lundblad. Kolla Bokbörsen på nätet med jämna mellanrum, det är ett tips!

  SvaraRadera
 5. Lybtar - precis, hela meningen med att gå på loppis är ju att man vill ha med sig något fint hem! :)

  Annette - kissekatten tackar och bockar för uppmärksamheten! ;) Han heter Vivaldi och är en cremefärgad Sibirisk katt.

  Cinna - ja det tror jag också, funderar på att fuska lite och ställa fram den redan till helgen... :)

  Herr Movarp - Tack för tipset om Bokbörsen! Jag hittade ett ex hos Monkan & PA i Spånga men de ville inte sälja... typiskt!

  SvaraRadera