11 oktober 2010

Blått är flott, del 2; lite smått och gott

Dags för ännu fler vackra blå saker som bor i mitt kök, den här gången blir det en salig blandning av känt och okänt.

Börjar med två härliga Rörstrand-assietter i serier Mobile (1968-72, design Olle Alberius). Fyndade dessa för en femma styck på min favoritloppis (gissar att ni börjar förstå varför den är min favorit?) och jag tycker att de är så vackra, både dekoren och formen med den lilla kanten som går upp runt.


Utplacerade på fönsterbrädet och i blomkrukorna ligger tre små fina keramikägg märkta G.G. Inget bekant, men lite detektivarbete hos signaturer.se lärde mig snabbt att det står för Gösta Grähs som tillsammans med sin fru Kerstin Hörnlund startade en keramikverkstad utanför Arboga 1968. Gösta arbetade även på Rörstrand 1982-1986.


Två söta små Gabriel-skålar med blå katter. Gillar ju både blått och katter så självklart tycker jag om de här. Den tydliga märkningen avslöjar att de kommer från Gabrielverken (som startades 1925 när Gabriel Burmeister köper Tillinge Nya Fabrik). Men när just den här kattserien (finns ju också muggar, fat m.m. och katter i olika färger) tillverkades och vem som designade den blir jag inte klok på...


Vi två olika tillfällen och på två helt olika platser har jag fyndat de här fina vaserna för småpengar. Jag ser ju klart och tydligt att de är signerade på undersidan, men vad står det?

Edit: Snälla Cinna berättade att vaserna kommer från Jasba, en Västtysk keramikfabrik.


I skafferiet gömmer sig följande två godbitar, ett askfat/fat från Gustavsberg och en liten burk med lock ur Rörstrands serie Koka blå  (1956-88, design Hertha Bengtson).

Det var nog allt för den här gången, återkommer med del 3 när jag fyndat lite mer blått...

2 kommentarer:

  1. Hallå där!
    Den blå vasen är tillverkad av Jasba en W.Germany keramikfabrik:) har några stycken!

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset Cinna, så himla kul med blogg när man kan få veta lite mer om sina fynd! :)
    Så då har jag i alla fall tre W. Germany-vaser hemma nu. (Har en grå som jag inte hunnit lägga upp här än...)

    SvaraRadera