16 oktober 2010

Reijmyre, Upsala Ekeby, Arabia, Gustavsberg OCH Rörstrand - oh my!

Underbara loppislördag, jag gick som vanligt upp tidigt och tog en promenad i höstsolen bort till min lokala loppis. Den här gången blev det betydligt mer än bara de två äggkopparna jag fick med mig förra lördagen, mycket tack vare att jag till slut inte kunde stå emot några godbitar som jag vänt och känt på flera veckor...

Det första som åkte ner i kundkorgen var den här fina ljuslyktan, Solöga från Reijmyre, i en härlig turkos färg. Den passar ju väldigt bra i min lilla turkosa hörna i gästrummet, tillsammans med Erker-skålarna och Ekeby-fatet som jag skrev om i förra inlägget.


Fynd nr 2 blev den här söta lilla vasen från Upsala Ekeby, föll för färgen och den härliga glasyren. Vasen är märkt Ekeby 29 och hos Grödinge Antik & Design hittade jag infon att den är formgiven av Anna-Lisa Thomson och tillverkad 1935-39. 


Sen blev det två roliga årstallrikar, som egentligen är från helt fel år för mig men ändå för fina för att låta bli. Den första är en årstallrik från Arabia, 1978. Arabias årstallrikar är designade av Raija Uosikkinen och den första kom 1976. På baksidan står en liten vers på finska, svenska och engelska, på min tallrik står det:
Ömselynte Lemminkäinen
skidar alltjämt efter älgen,
skidar över mark och myrar,
åker över öppna brännland.
Glödhett är hans hala glidträ,
rök står upp vid varje stavhugg.


Här är en tallrik som jag fingrade på redan förra helgen, då fick den stå kvar eftersom årtalet var fel. Men jag var inte riktigt nöjd med det beslutet när jag kom hem, så när jag såg att den fanns kvar idag så slog jag till. Gratulationstallriken kommer från Gustavsberg och är designad av Per Beckman. Gillar fågeldekoren och för en tia så kan den alltid bli en fin present till någon som är född -76.


Ytterligare två tallrikar till samlingen, fina California från Rörstrand (formgiven av Carl-Harry Stålhane som var verksam på Rörstrand 1939-73). Lite mörkare röda egentligen, det var svårt att få till rätt färg när jag fotade i höstsolen.


En härlig teakbricka med två rökfärgade glasfat åkte snabbt ner i kundkorgen, superläckert set! Brickan är brännmärkt på undersidan, Karl Holmberg AB Äkta Teak Götene Sweden.


Dagens sista fynd är ännu en sak som jag kände på förra lördagen och som efter lite funderande fick följa med hem till mig idag. En härlig liten mörkbrun vas med silverdekor, en läcker påfågel på framsidan och en liten båt och fisk på baksidan. Den är märkt Gustavsberg Facett 1 på undersidan och efter lite googlande hittade jag följande info hos Wikipedia:
"Argenta är en keramikserie med konst- och prydnadsföremål från Gustavsberg 1930 till 1970-tal. Serien med silverdekorationer mot grön glasyr räknas till ett typiskt uttryck för Swedish grace och art deco. Argenta formgavs av fabrikens konstnärlige ledare Wilhelm Kåge (1889-1960) och visades första gången på Stockholmsutställningen 1930. De första föremålen målades av Kåge själv, men snart byggdes en Argenta-avdelning upp som i slutet av 1930-talet hade 30 anställda målare, gjutare och drejare. Argenta visades i London 1931, i New York 1936 och blev en signaturprodukt för Gustavsberg. Grön Argenta var den stora produkten, men även ovanligare röda, bruna och blå versioner tillverkades. Målaren Sven Jonson tog fram egna silvermålade serier som Facett, Filigran och Lagun."
Snygg är den i alla fall, och jag skäms nästan lite över att den bästa platsen jag hittat till den än så länge är som pennställ på skrivbordet...

Tänk att man kan få såhär mycket vackra saker för mindre än tre hundralappar.

7 kommentarer:

 1. Fina fynd! Jag gillar också turkost skarpt, kolla in min fina Rörstrandspjäs av Inger Persson i senaste inlägget!

  Jag kan vara intresserad av de lila delarna, mejla mig gärna bilder på porslinsbloggen (at) gmail.com!

  SvaraRadera
 2. California faten brukar ju kosta mer bara dem än tre hundralappar :)
  Svens Lagun ser man ofta men din variant har jag inte stött på så ofta. Pennställ är väl en riktigt bra idé, bättre än instängd i ett skåp :)

  SvaraRadera
 3. Fynd nr 2 blev jag förtjust i. Så underbar.

  SvaraRadera
 4. Herr Movarp - du har mail! :)

  Lybtar - California-faten var faktiskt chockerande billiga, en tia styck! Precis bredvid låg två Rörstrand Poem för 50kr styck, förstår inte riktigt deras prissättning, men den här gången var den ju väldigt bra för mig!

  Randiga Tråden - tack, jag tycker också att den är väldigt härlig.

  SvaraRadera
 5. Jag hittade en Solöga i somras. Tycker mycket om den, och nu fick jag veta namnet. Tack!

  SvaraRadera
 6. Jag har inte fått något mejl, har det blivit nåt fel månne?

  SvaraRadera
 7. Eli - vad kul! Har också lärt mig massor om mina loppisfynd genom andras bloggar, det är alltid lika roligt. :)

  Herr Movarp - får skylla på en seg webmail, men det kom ju fram till sist i alla fall. Ska in och kika på din Tradera-sida nu och se om jag kan bidra till er semester. ;)

  SvaraRadera