4 oktober 2010

Härligt fat och spännande vas

Efter en riktigt jobbig start på arbetsveckan belönade jag mig med en avkopplande promenad som jag kombinerade med lite fönstershoppande. Tar man en promenad längs Odengatan går man förbi flera fina antikaffärer med vackert porslin, inga fynd men mycket fint att titta på. Som avslutning på promenaden gick jag in på Stockholms Stadsmissions butik vid Odenplan. Det brukar oftast vara ganska utplockat där men idag hittade jag två intressanta saker som fick följa med mig hem:


Ett härligt fat från norska Stavangerflint. Serien heter Flamingo-Bambus och designades av Inger Waage på 50-talet. En riktigt härlig dekor som jag gärna skulle samla på mig fler delar i.Det andra lite roliga fyndet var den här fina vasen med en väldigt oblyg Rörstrandmärkning. Har faktiskt aldrig sett den här klisterlappen förut, vasen är inte märkt i botten (känns väl överflödigt). På signaturer.se hittade jag informationen att "den här något ovanliga etiketten användes på 50- och 60-talet, och förekom endast på föremål tillverkade vid fabriken i Lidköping. Det finns ingen dokumentation om varför den användes på vissa föremål, och inte på andra. Etiketten förekom endast på bruks och prydnadsföremål som var tillverkade i lergods. Hur stor omfattning denna märkning hade, är det ingen som vet."
Hemma hos mig hittade vasen i alla fall en kompis i den söta lilla ugglan av Bengt Wall (Trosa Keramik 1956-1966).

6 kommentarer:

 1. Det med att föremålen var tillverkade endast på Rörstrandsfabriken i Lidköping hade jag missat, jag vet ju att dom köpte in föremål utifrån vid några tillfällen, jag trodde denna etikett användes på dessa inköpte föremål...där fick man veta minsann! Jag har en slags björn i samma gods som din vas, liknande glasering med, me njag har aldrig lyckats klura ut vem som ligger bakom...jag vet att flera av formgivarna gjorde djur, men inte mer. Din vas har jag aldrig sett tidigare, men oddsen är ju ganska stora att det är samma formgivaren, både tekniken, godset och glaseringen är liknande...

  Jag gillar annars Inger Waage skarpt, det finns en hemsida på nätet med en samling av hennes alster: http://stavangerflint.gratisnettside.no/

  SvaraRadera
 2. Det är ju det här som är det roligaste med att börja blogga - att kunna lära sig av varandra! :)
  Har du någon bild på björnen på din blogg?

  Den där länken var farlig, hon har ju gjort hur mycket snygga saker som helst! Så då har man ännu en ny favorit att hålla utkik efter när man är ute och fyndar.

  SvaraRadera
 3. Vi har en ganska trist såskanna och en liten skål med samma klistermärke på här hemma. Man ser det inte så ofta.
  Fatet tycker jag var riktigt snyggt. Inte så duktig på det Norska...ännu... :)

  SvaraRadera
 4. Vilket sammanträffande! Emil var inne på sidan med Ingers alster här om dagen och tyckte att det var snygga dekorer och visade just den här dekoren för mig :)

  Spännande med etiketten, har aldrig sett den. Roligt fynd!

  SvaraRadera
 5. Åh vilket läckert fat! Den serien verkar vara underbar =)

  SvaraRadera
 6. Clinen - ja visst är den, det är nästan så jag funderar på att börja samla på den. :)

  SvaraRadera